Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruživanje stočara
  • 05.06.2022. 16:30
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Sokolac

Zajednički cilj i lična odgovornost ključni za opstanak poljoprivrednih udruženja

Da bi poljoprivrednik bio prepoznatljiv na tržištu neophodno je da bude menadžer, a dobar menadžer će postati član udruženja koje će zastupati njegove interese

Foto: Arhiva Miljan Erbez
  • 68
  • 34
  • 0

Lani je iz općine Sokolac mljekarama isporučeno više od 3,2 miliona litara sirovog mlijeka, što je rekord poljoprivrednih proizvođača s ovog područja. S početka ove godine formirano je i udruženje mljekara koje broji 168 članova.

Zajednički cilj i lična odgovornost svakog člana ključni su za njegov opstanak. Da bi poljoprivrednik bio prepoznatljiv na tržištu neophodno je da bude menadžer, a dobar menadžer će postati član udruženja koje će zastupati njegove interese, rečeno je tokom predavanja posvećenog značaju udruživanja stočara, održanog na Sokocu.

Poseban akcenat je stavljen na odgovorno ponašanje članova koje se ogleda kroz redovno prisustvo skupštini udruženja, kao i kroz ispunjavanje svih postavljenih zadataka i aktivnosti. Ekspert iz oblasti stočarstva dr Miljan Erbez, kroz primjer Udruženja mljekara RS registriranog 1996. godine, pojasnio je prisutnima značaj udruženog djelovanja.

Naime, ovo udruženje trenutno imam vise od 430 članova i čini pet posto od svih proizvođača u državi. Njihova godišnja proizvodnja je oko 42 miliona litara mlijeka, što je 34% ukupne proizvodnje u Republici Srpskoj i 15% u BiH.

"To je prvo Udruženje u RS i BiH koje ima elektronsku matičnu knjigu i status organizacije za uzgoj u skladu sa EU normama", napomenuo je Erbez.

Podsjetio je na brojne projekte i inicijative proizašle upravo iz zajedničkog djelovanja, poput obuke za vještačko osjemenjivanje, unapređenja dobrobiti muznih krava, lakše nastupe na sajmovima, te organiziranje savjetovanja, popuste na gorivo, manje kamate na kredite, popuste za obradu papaka i slično.


Tagovi

Udruženje mljekara Sokolac Miljan Erbez Stočari Proizvođači mlijeka


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.