Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravlje životinja
  • 09.02.2021. 12:00

Za vitamin D važan boravak životinja napolju i dobro izbalansiran obrok

Rahitis se sprječava kada stoka dovoljno vremena provodi na suncu zato što ultraljubičasti zraci prodiru kroz kožu i stvaraju vitamin D od tragova sterola koji se nalaze u tkivu.

Foto: Julijana El Omari
  • 178
  • 304
  • 0

Jači nedostatak vitamina D ili kalciferola izaziva kod mladih životinja rahitis gdje kosti ne mogu normalno apsorbovati kalcij i fosfor.

Vitamini su organska jedinjenja koja po rastvorljivosti dijelimo na hidrosolubilne (rastvorljivi u vodi) i liposolubilne (rastvorljivi u mastima). Važni su biokatalizatori životinjskog organizma iako sami ne ulaze u sastav metabolizma. Imaju bitnu ulogu u njegovoj regulaciji. Tu su uglavnom A, D, E, B i C.

Sijeno osušeno na suncu izvor vitamina D

Njihov nedostatak kod stoke, prema riječima Roberta Širtova, savjetodavca za stočarstvo, izaziva sterilitet, pobačaj, rađanje slabe i avitalne mladunčadi. Pravilnim balansiranjem obroka, dodavanjem u optimalnim količinama i u odgovarajućem odnosu, izbjegavaju se poremećaji i bolesti kod domaćih životinja.

Sijeno leguminoza najbolji izvor vitamina D (foto: Gordana Nastić)

"Kalciferol je rastvorljiv u mastima. Postoje više formi vitamina D, a najznačajniji su D2 (ergokalciferol) i D3 (holekalciferol). Prekursor vitamina D2 nastaje u biljnim tkivima, a u aktivnu formu prelazi pod dejstvom sunčeve svjetlosti. Prekusor vitamina D3 (7 - dehidroholesterol) nastaje u jetri odakle se putem krvi transportuje do kože i aktivacija prekusora vitamina D3 odvija se u koži pod dejstvom sunca", kaže Širtov i dodaje da je sijeno osušeno prirodnim putem efikasan izvor dok je ono od leguminoza pripremljeno na kvalitetan način još veći rezervoar.

Po njegovim rečima, potreban je za apsorpciju kalcija i fosfora, normalnu mineralizaciju kostiju i mobilizaciju kalcija iz kostiju. Potrebe za ovim vitaminom su naročito velike kod mladih životinja za vrijeme porasta i formiranja skeleta.

Kod bremenitosti povećana je potreba majke za vitaminom D, a isto tako i za kalcijem i fosforom. Za vrijeme laktacije još su veći zahtjevi zbog velikih količina pomenutih elemenata, koje moraju da se asimiliraju i iskoriste za proizvodnju mlijeka. Životinje zahtjevaju veće količine vitamina D nego što je normalno kad njihovi obroci imaju manji sadržaj korisnih materija nego što je potrebno.

Nedostatak kalciferola - jaja sa tankom ljuskom

Ovo je isto tako slučaj kada odnos navedena dva minerala nije najpogodniji. Životinje su u stanju u jetri nagomilavati nešto vitamina D, ako primaju više nego što su njihove mineralne potrebe, ali ovo akumuliranje relativno je malo u poređenju sa kumulacijom vitamina A.

"Jači nedostatak vitamina D izaziva kod mladih grla rahitis gdje kosti ne mogu normalno koristiti kalcij i fosfor. Kod ove bolesti simptomi su: ukočeni zglobovi, deformiteti - krive, lako lomljive kosti, razdražljivost, anoreksija, konvulzije, zaostatak u rastu, nemogućnost  za normalno kretanje", ističe naš sagovornik i dodaje da perad ima veću potebu za vitaminom D i kod koka nosilja njegov nedostatak dovodi do stvaranja jaja sa tankom ljuskom koja se lako lome, smanjuje se nosivost, grudna kost može postati meka i savitljiva, a kosti nogu i krila krte pa se lako lome.

Manjak vitamina D smanjuje i nosivost kod kokoši

Ističe da njegov suvišak može dovesti do poremećaja u organizmu sa znacima toksičnosti koji uključuju kalcifikaciju mekih tkiva, demineralizaciju kostiju, smanjenje apetita i gubitak težine.

Rahitis se sprječava kada stoka dovoljno vremena provodi na suncu zato što ultraljubičasti zraci prodiru kroz kožu i stvaraju vitamin D od tragova sterola koji se nalaze u tkivu. Ako svjetlost prolazi kroz obično prozorsko staklo praktično su svi ultraljubičasti zraci apsorbovani i onda nema antirahitičnog djelovanja.

Boravak na otvorenom prostoru po sunčanom vremenu i dobro izbalansiran obrok najbolji su način za prevenciju od nedostataka vitamina D, koji je veoma važan za imunitet i ukupno zdravstveno stanje organizma.


Tagovi

Vitamin D Vitamini kod životinja Krte kosti Boravak na otvorenom Sunčeva svjetlost


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas