Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana muznih krava
  • 14.04.2016. 08:30

Za pravilnu ishranu krava pratiti faze laktacije!

Primjer izvanredne proizvodnje mlijeka pokazuju izraelski farmeri čije krave u prosjeku daju 12.000 litara mlijeka, što je u poređenju sa ostalim evropskim farmerima gotovo dvostruko više. Šta je to što pravi tako veliku razliku?

  • 1.252
  • 161
  • 0

Velikom broju farmera zvuči bajkovito i nestvarno podatak da je jedna krava Holstein-friesian rase u toku jedne godine, u jednoj laktaciji proizvela 26.953 kg mlijeka sa prosjekom oko 74 kg/dnevno. Specijalizovana Holstein-friesian rasa krava za proizvodnju mlijeka zaista u odličnim uslovima držanja, dobrom genetskom predispozicijom i zdravljem kao i pravilnom ishranom daje izvanredne proizvodne rezultate.

Izvanredna proizvodnja izraelskih farmera

Primjer izvanredne proizvodnje mlijeka pokazuju izraelski farmeri čije krave u prosjeku daju 12.000 litara mlijeka, što je u poređenju sa ostalim evropskim farmerima gotovo dvostruko više. Šta je to što pravi tako veliku razliku? Da li te krave jedu neku do sada nama neotkrivenu stočnu superiornu hranu? Ili možda naš farmer jako malo zna o uzgoju mliječnih krava i proizvodnji mlijeka? Naravno niti je tačno da jedu neku posebnu hranu, niti da naš farmer ne zna proizvesti prosječne ili veće količine mlijeka. Itekako zna i može, a za to je pored odabira isključivo mliječne rase goveda sa dobrim genetskim potencijalom i odličnih uslova držanja, potrebno organizirati pravilnu i kvalitetnu ishranu u skladu sa pojedinom fazom laktacije.

Početna faza laktacije - brz porast proizvodnje mlijeka

Ovaj period zahtjeva najveću pažnju u ishrani. Posebnu pažnju potrebno je obratiti na pravovremeno dodavanje i balansiranje proteinskih i energetskih krmiva u obroku. Odmah nakon teljenja, krave je poželjno hraniti istim obrokom kao i do prije teljenja sa postepenim dodavanjem zelene voluminozne krme ili silaže uz kvalitetnu sjenažu od travno djetelinskih smjesa. Po mogućnosti uz obaveznu lucerku pokošenu prije cvatnje.

U ovom periodu krava mora proći fazu fiziološkog stresa nakon teljenja i postepeno se prilagoditi ishrani. Koncentratnu hranu (zrna žitarica) također je potrebno postepeno dodavati (oko 0,5 do 1kg dnevno), sve do postizanja optimalne količine oko 4 kg koncentrata u obroku, a to održati i poslije 40-ak dana u tzv. periodu avansiranja koji nastupa poslije desetog dana nakon teljenja kada se počinje sa povećanim količinama hrane. Također, koncentrat i kabasta hrana u obroku trebaju biti u omjeru 60:40. Da bi krava normalno preživala i varila hranu poželjno je i optimalno bi bilo dodavati oko 2,5 kg sjena u obrok. U ovoj fazi porast proizvodnje mlijeka je izuzetno brz i oko 7-8 sedmice nakon teljena krava postiže svoj maksimum.

Srednja faza laktacije - ekonomski jako bitna

Srednja faza laktacije započinje dostizanjem maksimalnog lučenja mlijeka, a u ovoj fazi bitno je što duže održati maksimalne dnevne količine mlijeka. Potrebno je osigurati maksimalno konzumiranje suhe materije u količini od 2,5 do 4 kg na 100 kg tjelesne mase krave, a praćenjem dnevne količine mlijeka osigurati nekoliko obroka dnevno kravama čija je i dalje osnovna komponenta voluminozna krma. Pored prve faze, ova faza je ekonomski jako bitna jer je cilj što duže zadržati maksimalnu dnevnu količinu mlijeka. Bitno je također obratiti pažnju da u ovoj fazi krave održavaju tjelesnu masu ili da neznatno prirastaju.

Završna faza laktacije - osjetan pad mliječnosti

Nastupa od 7. mjeseca poslije teljenja pa sve do zasušenja, a karakteriše je osjetan i primjetan pad mliječnosti. Nije iznimno zahtjevna faza ishrane naročito kada su u pitanju proteinska krmiva, jer u ovoj fazi nakon konstantnog opadanja dnevnih količina mlijeka krave pretežno vraćaju svoju tjelesnu masu izgubljenu tokom maksimuma laktacije. Potrebno je u tom slučaju obratiti pažnju da ne dođe do pretjeranog nagomilavanja tjelesnih masti. U ovoj fazi se mogu regulisati i sniziti troškovi ishrane jer se smanjuje konzumacija hranjivih materija, a nesmetano se u obrok mogu ubaciti kabasta krmiva.

Faza zasušenja - priprema za početak laktacije

Posljednja faza u laktaciji je izuzetno važna, iako se farmerima ne čini tako zbog minimalne lučene dnevne količine mlijeka kada vime treba da se regeneriše odnosno "odmara". U jeku maksimalne proizvodnje kroz vime cirkuliše i do 500 litara krvi za sintezu 1 litra mlijeka. Vrlo je bitno da se u ovoj fazi pravilnom ishranom spriječe metabolički poremećaji buraga i spriječi eventualna gojaznost krava. Već u ovoj fazi se vrši priprema za početak laktacije jer se ponovo uvode hraniva u obrok koja će se koristiti i poslije teljenja. Stoga je poželjno krave u zasušenju hraniti u dva posebna perioda.

Prvi period zasušenosti (traje od trenutka zasušenosti pa do 21. dana pred teljenje)

Poželjno je koristiti u ishrani livadsko sijeno zbog nižeg sadržaja Ca i smanjiti energetski udio u obroku. Konzumiranje suhe materije smanjiti na 2% u odnosu na ukupnu tjelesnu masu. Također bitno je smanjiti i udio koncentrata na otprilike oko 1-1,5 kg po obroku, a poželjno je dodati slamu u oborok oko 2 kg zbog zbog niske energetske vrijednosti.

Drugi period zasušenosti (traje od 21. dana pred teljenje, pa do teljenja)

​U ovom periodu tele ima najintenzivniji porast, samim time i ukupne potrebe za hranivom rastu. Potrebno je povećati postepeno količinu koncentrata u obroku na 2-3 kg na dan i nastaviti sa udjelom silaže u obroku. Po mogućnosti koristiti samo livadsko sijeno bez upotrebe lucerkinog sijena zbog nivoa Ca, K i P. Ujedno je ovo i tranzicijski period prelaska sa jedne na drugu ishranu i vrlo je važno sa ovim krmivima nastaviti hraniti krave i poslije teljenja kako bi se što više smanjio hranidbeni stres.

Dakle u svim fazama laktacije se mora ispoštovati sadržaj i količina hranjivih tvari u zavisnosti od vrste korištenog hraniva, koji se mijenjaju kako ide laktaciona kriva jer se i potrebe za određenim hranivom u zavisnosti od faze mijenjaju.

Foto:bigstockphotos.com;AleksandruNika


Tagovi

Farmer Krava Laktacija Mlijeko Ishrana Faza Krmiva Obrok Silaža Sjenaža Koncentrat Porast Konzumiranje Voluminozna krma Proteinska krmiva Masti Kabasta krmiva Vime Burag Slama Tele Hranjive tvari


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.