Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zarazne bolesti životinja
  • 05.10.2018. 11:00

Za osam mjeseci uništeno 17 koza, četiri psa, 124 ovce, 10 divljih svinja, jedna svinja, sedam konja i 124 pčelinja društva

U ovoj godini republička veterinarska inspekcija izvršila je 177 kontrola u oblasti zaraznih bolesti životinja i zoonoza i donijela 50 rješenja kojima je naložila provođenje potrebnih mjera, što je rezultiralo smanjenjem broja pozitivnih reaktora.

Foto: Pixabay/lizzyliz
  • 585
  • 31
  • 0

Republička veterinarska inspekcija u okviru redovnih kontrola kontinuirano provodi mjere na suzbijanju i iskorjenjivanju zaraznih bolesti životinja i zoonoza, a u skladu sa epizootiološkom situacijom u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Kontrola provođenja preventivnih mjera vrši se u skladu sa programima kontrola bolesti donesenim od strane resornog ministarstva i Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Najčešće utvrđeni propusti

U ovoj godini republička veterinarska inspekcija izvršila je 177 kontrola u oblasti zaraznih bolesti životinja i zoonoza i donijela 50 rješenja kojima je naložila  provođenje potrebnih mjera, što je rezultiralo smanjenjem broja pozitivnih reaktora, stoji u saopštenju Inspektorata Vlade RS.

Najčešće utvrđeni propusti odnosili su se na provođenje preventivnih mjera od strane vlasnika životinja, neposjedovanje uvjerenja o zdravstvenom stanju životinja, dijagnostičko ispitivanje i kontrolu zdravstvenog statusa životinja i drugo.

U skoro svim slučajevima radilo se o pojedinačnim oboljelim jedinkama

U Republici Srpskoj nije bilo većih žarišta bolesti. U redovnoj dijagnostici utvrđeni su pozitivni reaktori, ali se u skoro svim slučajevima radilo o pojedinačnim oboljelim jedinkama. Između ostalog identifikovane su bruceloza, leptospiroza, trihineloza, kju groznica, infektivna anemija konja, salmoneloza, američka trulež pčelinjeg legla i drugo.

U slučaju postojanja sumnje, odnosno simptoma bolesti ili nakon potvrde zarazne bolesti životinja od strane laboratorije, inspektori stavljaju farmu pod službeni nadzor, provode mjere epidemiološkog ispitivanja, te preduzimaju mjere za sprečavanje rizika od širenja bolesti.

Vrši se analiza uzoraka krvi ili tkiva životinja koje pokazuju kliničke znakove bolesti ili životinja sumnjivih na oboljenje, popisuju se sve životinje na farmi, zabranjuje se kretanje životinja prijemčivih na oboljenje. Svi objekti i predmeti koji su bili u neposrednom kontaktu sa oboljelim životinjama, tretiraju se odobrenim sredstvima, a sve u cilju potpune sanacije žarišta bolesti.

Bilo kakvu promjenu javiti veterinaru 

Prema raspoloživim evidencijama za osam mjeseci ove godine u cilju sprječavanja širenja različitih bolesti neškodljivo je uništeno 17 koza, četiri psa, 124 ovce, 10 divljih svinja, jedna svinja, sedam konja i 124 pčelinja društva.

Od ključnog značaja je da se vlasnici životinja ponašaju u skladu sa preduzetim mjerama. Ukoliko uoče bilo kakve promjene na životinjama, bez odlaganja trebaju obavijestiti veterinara i veterinarsku službu, kako bi se preduzele preventivne aktivnosti u cilju ranog otkrivanja i suzbijanja bolesti, bez eventualnih posljedica po zdravlje ljudi.


Tagovi

Zarazne bolesti životinja Inspekcija Analiza Nadzor


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.