Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krave i metan
  • 03.12.2022. 16:30

Za metan iz buraga krava odgovorna hrana - ali koja?

Stočarska industrija odgovorna je za nemali udio globalne emisije metana. Rješenje je u optimalnoj ishrani i preciznom mjerenju.

Foto: Depositphotos/boogje
  • 115
  • 94
  • 0

Procjenjuje se da se u SAD, gdje stočarska industrija broji nešto preko 90 miliona krava, direktno iz digestivnog trakta krava godišnje emituje oko 6,25 miliona tona metana, moćnog gasa staklene bašte. Slična brojka važi i za Evropsku uniju, gdje je utvrđeno da se emituje nešto preko 6,6 miliona tona ovog gasa, istražuje Klima101.

To nisu zanemarljive brojke jer je stočarska industrija uopšte odgovorna za 21,3 posto svjetske antropogene emisije metana, pri čemu se između 90 i 95 posto metana koji potiče sa farmi krava oslobađa prevashodno - podrigivanjem

Enterička fermentacija

Ključ je u buragu (predželucu) krava, u čijem se procesu, koji se naziva enterička fermentacija, sintetiše i metan, koji se podrigivanjem (95 posto) i flatusom (svega pet posto) izbacuje u spoljašnju sredinu. Međutim, nije svaka enterička fermentacija ista. Zastupljenost pojedinih mikroorganizama u buragu zavisi od vrste hrane koju jedinka unosi.

Srušen mit o kravama: Emisije metana koje proizvode su precijenjene?

Kada u obrocima za ishranu krava veći dio čine kabasta hraniva, u buragu dominiraju tzv. celulolitičke bakterije i tada se stvara više metana, a ukoliko je ishrana zasnovana na koncentratima, u buragu dominiraju amilolitičke bakterije, pri čemu se stvara manje metana ali se pojavljuje opasnost od neizbalansiranog obroka za kravu. 

Rješenje je u upotrebi određenih, možda neočekivanih, nutritivnih dodataka, kao što su braon morske alge, bijeli luk ili tanini. Uz njihovu pomoć, moguće je modulirati metabolizam na način da se promijeni sastav mikroorganizama u pravcu smanjenja emisija metana, ali da se istovremeno poveća sinteza ključnih prekursora za sintezu proizvoda kao što je mlijeko - i sve bez ugrožavanja zdravlja životinja.

Dakle, glavni razlog sinteze metana (CH₄) u buragu je neutralisanje proizvedenog vodonika (H₂) koji se stvara tokom razlaganja biljne hrane, jer bi njegov višak narušio zdravlje krava. Međutim, ukoliko se preuzimanje vodonika preusmeri na one metaboličke puteve koji su uključeni u sintezu mlijeka, a to je, na primjer, sinteza tzv. propionata, onda se ostvaruje osnovni cilj smanjenja emisije metana ali uz povećanje stočarske proizvodnje.


Tagovi

Krave Metan Burag Enterička fermentacija Podrigivanje Braon morske alge


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...