Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekarstvo
  • 22.03.2017. 08:00

Za litar nafte moraju proizvesti 4 litre mlijeka!

Od litre mlijeka primarnom proizvođaču (farmeru) ide 27,43%, prerađivaču (otkupljivaču) 50,86%, trgovcu 8%, a država uzima 13,81%

Foto: Bigstockphoto/zenstock
  • 5.717
  • 653
  • 0

Crno zlato, kako naftu nazivaju, ulazi u sve sfere društveno - ekonomskih prilika, a variranje u njenoj cijeni najviše pogađa primarne poljoprivredne proizvođače. U sveukupnoj proizvodnji naročito poljoprivrednoj, koja se u velikoj mjeri oslanja na mehanizovana pomagala, svakom proizvođaču nafta je osnovni resurs proizvodnje. Stoga svaka najava ili svako poskupljenje je prava noćna mora farmerima.

Nažalost konkretno visoka cijena nafte direktno je uticala na smanjenje broja farmera koji se bave proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda. Mnogo je primjera gdje su krave rasprodate, a štale ostale puste. Jednostavno proizvođači ne mogu pratiti tempo rasta ulaznih sirovina, nafte, a pri tome cijena mlijeka ostaje ista, pa čak i manja od očekivanog.

Nerealan odnos cijena

Mnogi imaju pogrešnu sliku o farmerskoj proizvodnji, naročito kupci (potrošači) koji nemaju predstavu o realnoj primarnoj proizvodnji i mišljenje kreiraju samo na osnovu cijene litre mlijeka na policama marketa. Ne zarađuje farmer na svakom litru proizvedenog mlijeka, što je i logično, ali poražavajuće je to što taj omjer proizvedenog mlijeka uveliko ide na stranu pokrivanja osnovnih troškova proizvodnje. To je kontinuirani trend u poslijednjih nekoliko godina, čemu je pogodovalo povećanje cijene nafte.

Cijena mlijeka na policama marketa iznosi od 1.10 - 1.60 KM/litru, bez obzira je li uvozno ili domaće, a otkupna cijena sirovog mlijeka od primarnih otkupljivača otprilike 0,50 - 0,60 KM/litru.

Danas su farmeri u BiH u situaciji da proizvode 4 litra mlijeka za 1 litar nafte u trenutno postojećem odnosu cijena. Cijene nafte i njenih derivata često variraju, i u momentu povećanja ili smanjenja, prodajna cijena sirovog otkupnog mlijeka ostaje ista. Očit primjer je prošlogodišnji pad cijena nafte u prvoj polovici 2016. godine, kada je u jednom momentu barel nafte bio jeftiniji od mlijeka (cca:30 dolara/barel). U takvom disbalansu, gdje povećanje cijene ulaznih resursa ne prati povećanje otkupnog sirovog mlijeka stvara se nerealan odnos proizvodnje (cijene koštanja) i konačne prodajne cijene.

Očito je da je uvijek jedna strana na udaru, tj. farmeri. Upravo takva situacija je trenutno na tržištu, cijena mlijeka na policama marketa iznosi od 1.10 - 1.60 KM/litru, bez obzira je li uvozno ili domaće, a otkupna cijena sirovog mlijeka od primarnih otkupljivača otprilike 0,50 - 0,60 KM/litru što ne predstavlja dobre osnove za osiguranje i napredovanje sektora mljekarstva. Sve se svodi na pokrivanje troškova, održavanje proizvodnje uz minimalnu ili čak nikakvu dobit.

Ko sve zarađuje od 1l mlijeka?

Od farme do stola je čest slogan koji se čuje prilikom promoviranja zdravog proizvoda sa popratnim certifikatima o ispunjenim higijensko-zdravstvenim standradima. Po istom modelu se može predstaviti "raspodjela" dijela kolača od farme do stola. U tom ciklusu svako traži svoj postotak zarade. Najviše nezadovoljstva i to s pravom imaju primarni proizvođači (farmeri) koji imaju nerealan dio zarade, a imaju najviše troškova i ulože najviše truda.

Takva jedna kalkulacija zarade od 1 litra mlijeka predstavljena je prije par godina na okruglom stolu u Banja Luci na temu vezanu za mljekarstvo. Formula po kojoj svako ubere svoj dio zarade izgleda ovako: od litre mlijeka primarnom proizvođaču (farmeru) ide 27,43%, prerađivaču (otkupljivaču) 50,86%, trgovcu 8%, a država uzima 13,81%. Uzmemo li trenutne otkupne i prodajne cijene mlijeka na tržištu kalkulacijom se dobiju vrlo mala, zanemariva odstupanja od gore navedenog procentualnog odnosa. Što znači da neko sa vrlo malo truda i rada procentualno jako dobro zaradi.

Foto: Bigstockphoto/zenstock


Tagovi

Nafta Cijena Proizvodnja Farmeri Mlijeko Troškovi Tržište Otkupljivač Mljekarstvo Dobit Farma Zarada


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.