Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 09.11.2023. 16:00

Za farmere u RS i naredne godine premije po grlu i litru mlijeka

Za mljekarski sektor u ovom bh. entitetu, ove godine je izdvojeno je dodatnih 10 miliona KM koji će biti isplaćeni po grlu, dok je od 1. januara ukupno povučeno više od 62 miliona KM

Foto: Depositphotos/jenoche
  • 215
  • 27
  • 0

Premije po grlu i litri proizvedenog mlijeka, farmeri u Republici Srpskoj dobijat će i u narednoj godini, potvrđeno je predstavnicima mljekarskog sektora na današnjem sastanku kojem su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede RS.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina bi trebala uskladiti svoje zakonodavstvo sa evropskim propisima, a to bi znači i prelazak na poticaje po grlu i hektaru, odnosno ukidanje podrške po količini proizvodnje. No, proizvođači u RS su dobili usmene garancije da se to u narednoj godini neće dogoditi.

Mljekari oštećeni

Za mljekarski sektor u ovom bh. entitetu, ove godine je izdvojeno je dodatnih 10 miliona KM koji će biti isplaćeni po grlu, dok je od 1. januara ukupno povučeno više od 62 miliona KM, naveo je pomoćnik ministra za poljoprivredu i prehrambenu industriju i ruralni razvoj, Saša Lalić.
On je istakao da je u prvih šest mjeseci ove godine, 3,3 miliona litara mlijeka više u otkupu i premiji u odnosu na isti period prošle godine.

"Oko 20 posto je veća otkupna cijena mlijeka u Republici Srpskoj u odnosu na Federaciju BiH i EU", rekao je Lalić novinarima u Banjaluci, te dodao da će ove godine za kapitalne investicije biti odvojeno 65 miliona KM.

Predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske, Milorad Arsenić, ocijenio je da je kvalitet sirovog mlijeka u RS na visokom nivou, kao i da je potreba proizvođača mlijeka da se mjere podrške približe Srbiji i donekle FBiH. On smatra kako su mljekari ove godine oštećeni kada je u pitanju podrška na račun kapitalnih ulaganja, ističući da je proizvodnja poskupjela od 80 do 100 posto u odnosu na dvije, tri godine.

"Nažalost, krajnji korisnik to mora platiti, ali svi smo u tome lancu i trenutno je stanje takvo", naveo je Arsenić.

Blagi pad prozvodnje

Predsjednik mljekare "Dule" iz Bijeljine Duško Cvjetinović rekao je da je trenutno prisutan blagi pad proizvodnje mlijeka zbog generalno loše godine, te da broj grla nije opao, ali i da prerađivači očekuju bolju premiju.

Značaj proizvodnje mlijeka za Bosnu i Hercegovinu - gordost i predrasude

"Mislim da će otkupne cijene mlijeka ostati iste. To je moje predviđanje i mislim da će kod kolega biti isto mišljenje. Mislim da se i cijene proizvoda neće mijenjati u ovoj godini", ocijenio je Cvijetinović, prenosi agencija Srna. Dodao je kako svi uvijek traže više kada je riječ o poticajima, ali i da trebaju biti svjesni da se na ovome pitanju mora i dalje raditi.


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Minisarstvo poljoprivrede RS Poticaj po litru Poticaj po grlu Premija za mlijeko Duško Cvjetinović Milorad Arsenić Saša Lalić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.