Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad vukova
  • 04.10.2022. 12:00
  • Kijevo

Vukovi u štalu Stipe Čuluma ulaze kao u samoposlugu, kome se žaliti?

Samo ove godine ostao je bez petnaestak koza i jarića, a proteklog vikenda bez još tri. Radi se o cijelom čoporu koji pred Stipinim torom stoje kao pred vratima tokom sezonskih sniženja, kaže i predsjednik kijevskih lovaca Jure Teskera.

Foto: Mijo Ercegovac/DVD Kijevo
  • 102
  • 14
  • 0

Dvije koze i jedno jare, nove su žrtve vučjeg napada u Kijevu u Hrvatskoj, gdje je u zadnjih godinu dana samo u štali Stipe Čuluma u raljama predatora završilo petnaestak koza i jaradi.

U njegovu štalu zvijeri ulaze kao u samoposlugu.

"Navikle se", kazuje Stipe. "Oni svakodnevno na pristojnoj udaljenosti čekaju kada ću pustiti blago na pašu. To više nije normalno. Kome se žaliti, kome kazati?", pita se.

Kaže, dođu veterinari, napišu zapisnik i odu. Plaćaju samo za onu kozu koju nađu. "Šta ja imam od toga? Dobijem par stotina kuna što nije dovoljno ni za rogove. Meni je napravljena dugoročna šteta i ukoliko se nešto ne učini bojim se da tome neće biti kraja", ojađeno će vlasnik stada pozivajući resorno ministarstvo da hitno nešto učine jer kako je krenulo malo što će ostati u njegovom toru.

Jednostavno ste bespomoćni 

I ovaj slučaj proteklog vikenda kada su dva vuka po ko zna koji put nasrnuli na stado dovoljan je pokazatelj za promptno djelovanje.

"Čim su izišle na nekih dvjestotinjak metara čekale su ih dinarske zvijeri. Koze su se uznemirile, a bome i pas. Vukovi su nekako 'rastegli' stado, pa ne znaš na koju stranu krenuti", opisuje.

Krajičkom oka, priča nam, ugledao je da su 'povalili' jedno jare. Uzeo je kamen i bacio na životinju. "Međutim, on ne ispušta tako lako svoj plijen. Dapače, počeo je režati i kesiti zube. Kada je doša' pas nekako se odmaknuo, ali opet ne daleko", dodaje napominjući da su se koze jako uplašile i počele uokolo bezglavo trčati te ih je pokušavao uhvatiti i vratiti u štalu.

"Strah me je da ih ne izgubim, a opet strah te od vukova što će biti s onima preostalim blizu štale", kaže. Na povratku je imao što za vidjeti. Dok je svraćao uplašene životinje, vukovi su dokosurili jednu kozu i malo jare. "Jednostavno ste bespomoćni. Ne znam bi li čovjek plakao…ili ne znam šta", lomi ruke Stipe Čulum dok nam priča detalje vučje gozbe.

Stipe pokraj jedne od stradalih koza u zadnjem napadu 

Lovci sliježu ramenima. Što se tiče vuka, ruke su im vezane, a puške iza vrata obješene o klin. Tako tvrdi i predsjednik kijevskih lovaca Jure Teskera. Poznato mu je stanje dinarskih vukova, a još više šteta koje ostavljaju za sobom.

"U ovom slučaju treba reagirati ministarstvo. Radi se o cijelom čoporu koji pred Stipinim torom stoje kao pred vratima tokom sezonskih sniženja. Očito je da su se životinje 'naomečile' i znaju da se tu mogu bez problema pogostiti", kaže.

Dozvoliti preventivni odstrjel 

Podsjeća da se u ponekim zapadnoeuropskim zemljama, gdje je vuk također zakonom zaštićen, dozvoljava preventivni odstrjel kako bi se zaustavila stihijska šteta na domaćim životinjama. "Upravo je to potrebno poduzeti u slučaju našeg, jednog od najvećih stočara u Kijevu, u čijoj staji brojimo preko sto grla koza i jarića", poziva na djelovanje Jure Teskera i navodi kako bi se nekim regulativama trebalo i moralo iznaći rješenje te učiniti iznimka kada je ugroza ovakve vrste kao što se to već neko vrijeme događa Stipi.

Upravo u zaseoku Teskere prije kojih mjesec dana vukovi su ušli među kuće i zaklali ovcu. Oni se ne boje, jer da je suprotno, čujemo, ne bi mjesečno na području Šibensko-kninske stradavalo preko sto grla stoke. 


Tagovi

Stipe Čulum Uzgoj koza Štete Vukovi Jure Teskera


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - priobalja i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !