Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekara Pađeni
  • 31.03.2022. 14:00

Vukoje: Otkup mlijeka po višim cijenama moguć tek od maja

Neko značajnije povećanje koje se traže, za momenat koji je naveden, teško je ostvariti iz prostog razloga što otkupljivači, u ovom  slučaju prerađivači sirovog mlijeka – mljekare, moraju formirati nove cijene koje bi mogle pokriti određeno povećanje sirovine kroz gotov proizvod

Foto: Depositphotos/Baloncici
  • 798
  • 173
  • 0

Teško da će se ostvariti inicijativa mljekara o povećanju otkupne cijene sirovog mlijeka na 0,95 KM po litru od sutra, 1. aprila, kaže za Agroklub, Nenad Vukoje, osnivač i direktor mljekare "Pađeni".

Navodi i kako je jasno da su odnosi na tržištu poremećeni i da svakodnevno cijene dobijaju neke nove vrijednosti koje je teško upratiti te je u skladu s tim teško formirati i cijenu nekog proizvoda. U prethodnom period, od nastupanja krize do danas, kako ističe, cijene sirovog mlijeka su već korigirane u iznosima većim od 20 posto. 

"Neko značajnije povećanje koje se traže, za momenat koji je naveden, teško je ostvariti iz prostog razloga što otkupljivači, u ovom  slučaju prerađivači sirovog mlijeka – mljekare, moraju formirati nove cijene koje bi mogle pokriti određeno povećanje sirovine kroz gotov proizvod. To povećanje mi po ugovorima moramo najaviti minimalno 30 dana ranije, znači tek od prvog maja bi se mogle primjenjivati u prodaji", pojašnjava Vukoje.

Partnerski odnos

Ističe i da cijene moraju biti konkurentne s ostalim prerađivačima ili uvoznicima, te da ovdašnje mljekare moraju biti konkurentne u izvozu jer, sve izvoze gotove proizvode u druge zemlje . 

"Moramo shvatiti da se moramo osloniti jedni na druge i da se treba tražiti dogovor, u šta ne sumnjam da ćemo postići, kao  i da neće niko trebati gasiti proizvodnju iz tih razloga. Siguran sam da će doći do dogovora, jer nema razloga da ne dođe s tim da se cijena može postići koja će se usaglasiti  s obje strane", dodaje.

Otkupljivači nemaju novca

S obzirom na rast otkupne cijene, mlijeko će poskupiti i u prodaji jer sirovina u nekom proizvodu utiče sa 60 i više procenata. Najavljenim podizanjem otkupne cijene, ona će porasti za više od jedne trećine 

"Logično je da se cijena mora povećati samo zavisno koji proizvod u kom iznosu. Još jednom napominjem da rast naših proizvoda se ne može primjenjivati od prvog aprila, nego mjesec kasnije jer sa svim s kojma sarađujemo u ugovoru je pisalo da se cijene moraju najaviti 30 dana prije promjene. Mislim da nijedan otkupljivač nema novac koji bi mogao upotrijebiti, a da ne diže cijenu gotovog proizvoda", kaže Vukoje. 

Isti problem velikih i malih proizvođača - moguć prekid isporuke mlijeka

Mljekara "Pađeni" trenutno sarađuje s 800 kooperanata, a mlijeko nabavljaju i od preduzeća koja se bave otkupom, kao i s dvije veće farme. Godišnje prerade oko 20.000.000 litara mlijeka koje nisu svaki dan iste.


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.