Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Federalno ministarstvo poljoprivrede
  • 13.01.2016. 10:00

Vodeća turska mljekarska kompanija posjetila BiH

Predstavnike vodeće turske mljekarske kompanije primio je ministar poljoprivrede FBiH, Šemsudin Dedić i s njima razgovarao o mogućnostima investiranja i jačanju trgovinske razmjene u okviru mljekarskog sektora.

  • 93
  • 4
  • 0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić primio je članove uprave turske mljekarske kompanije Sütaş, Haydara Yılmaza i İlhana İla te savjetnika za privredne poslove Ambasade Republike Turske u Sarajevu Sedata Yıldıza.

Tokom razgovora u prostorijama Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ministar Dedić je goste upoznao sa stanjem u sektoru mljekarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine te izazovima s kojima se suočava ova grana poljoprivrede s obzirom na tekuće pregovore o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), posebno u segmentu Tradicionalne trgovine sa Republikom Hrvatskom, jer postoji bojazan da bi pristupanjem SSP-u i ukidanjem carina na proizvode iz EU, konkurencija uništila ionako fragilnu BiH privredu, a posebno mljekarstvo.

Naglasak na investicijama i jačanju trgovinske razmjene

Izražavajući razumijevanje za tešku situaciju u kojoj se nalazi privreda BiH, a posebice mljekarstvo, predstavnici Sütaşa su ukratko predstavili sve djelatnosti kojima se bavi ova mljekarska kompanija kao lider na tržištu u Turskoj, a i šire. Također su upoznali ministra sa planovima za širenje svoga geografskog obuhvata na zemlje Zapadnog Balkana, uz poseban fokus na otvaranje mogućnosti investiranja, jače trgovinske razmjene te saradnje sa predstavnicima BiH mljekarske industrije.

Recikliraju stajsko đubrivo i proizvode električnu energiju

Inače, Sütaş kao vodeća mljekarska grupacija u Turskoj, zemlji koja je jedna od najvećih proizvođača kravljeg mlijeka na svijetu, primjenjuje integralni sistem proizvodnje uz korištenje visoke moderne tehnologije prerade sirovina te recikliranja otpada. Kompanija ima preko 5.000 zaposlenika te sarađuje sa 28.000 kooperanata-proizvođača mlijeka. Pored proizvodnje mlijeka, čija godišnja prerada prelazi 700 milijuna litara, kompanija Sütaş također godišnje proizvede 30.000 MWh električne energije recikliranjem stajskog đubriva i otpada.

Obišli i vodeću mljekaru BiH

Zahvalivši se gostima na posjeti, ministar Dedić je, u svjetlu izazova s kojima se suočava BiH poljoprivreda danas, izrazio nadu da će Turska Vlada i turske kompanije i dalje podržavati i otvarati mogućnosti saradnje sa organima i privrednicima u Bosni i Hercegovini. Predstavnici Sütaşa su posjetu Bosni i Hercegovini nastavili obilaskom sarajevske mljekare Milkos, gdje su održali poslovni sastanak sa rukovodstvom ove vodeće BiH mljekare.


Izvori

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva


Tagovi

Turska mljekara Šemsudin Dedić Haydar Yılmaz i İlhan İl Sedat Yıldız . Investicije Sektor mljekarstva Mljekarska industrija Milkos