Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mesa
  • 29.08.2018. 15:00

Vladimir Usorac: Turska čuva stočarski fond u BiH, da nema tog izvoza - goveđe meso bi propalo

Meso u BiH je posebnog ukusa i kvaliteta, ali domaći prerađivači ne uzimaju apsolutno ništa od domaćih proizvoda, nego uvozne, koji su nekvalitetni i kojima ističu rokovi, rekao je Usorac.

Foto: Pixabay/Jai79
  • 787
  • 46
  • 0

Broj zaklanih goveda u BiH u maju ove godine povećan je za 18,6 odsto, ovaca za 10,39 i peradi za 4,16 odsto, dok je broj zaklanih svinja smanjen za 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Objavljeno je i da je neto težina zaklanih goveda u maju povećana za 16,99 odsto, ovaca za 16,95 odsto i peradi za 4,24 odsto, dok je neto težina zaklanih svinja smanjena za 9,72 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Povećan izvoz bikova u Tursku

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS, rekao je da je povećan izvoz goveđeg mesa, prvenstveno bikova u Tursku, te da to što je stoke više zaklano ne znači da je meso pojedeno u BiH, nego u Turskoj.

"Turska nam je glavni partner. Može se slobodno reći da Turska čuva stočarski fond u BiH, te da nema tog izvoza, stanje sa goveđim mesom bi bilo kao i sa svinjskim, jer je njega unišio SSP. Ugušeni smo prekomjernim uvozom mesa kojem ističu rokovi, koje je nekvalitetno i takvo stiže na naše tržište", rekao je Usorac i dodao da izvoz ovaca najviše ide prema Africi i islamskom svijetu, gdje se može prodati, dok se meso ne može izvesti u EU, osim kože goveda. Kaže da su cijene goveda solidne i da se sve osim cijena svinje može podnijeti.

Ugušeni smo prekomjernim uvozom mesa kojem ističu rokovi, koje je nekvalitetno i takvo stiže na naše tržište, ističe Usorac.

Smanjena proizvodnja svinja - cijena pala na 2,5 KM/kg

"Bikovi su oko četiri KM, krave od 2 do 3,5 KM, a što se tiče cijene peradi, teško je doći do konkretne cijene. Cijene žive vage svinje pale su na oko 2,5 KM po kilogramu, te se za tu cijenu svinja ne može proizvesti", rekao je Usorac i dodao da je to jedan od glavnih razloga zašto je smanjeno klanje svinja.

On ističe da je meso u BiH posebnog ukusa i kvaliteta, ali da domaći prerađivači ne uzimaju apsolutno ništa od domaćih proizvoda, nego uvozne, koji su nekvalitetni i kojima ističu rokovi, što je jedan od zamajaca propasti te proizvodnje.

Imamo kvalitetnu proizvodnju mesa, ali skupu i malu

I Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u FBiH, kaže da je klanje goveda povećano zbog izvoza u Tursku.

"U pitanju su samo bikovi, jer se krave ne izvoze", objašnjava on i dodaje da imamo vrlo kvalitetnu proizvodnju mesa, ali vrlo skupu i malu.

"Naša roba je puno kvalitetnija nego uvozna, ali mi ne proizvodimo dovoljno ni za naše tržište", kaže Bićo i dodaje je jedan od razloga povećanja klanja goveda i nerantabilnost proizvodnje, zbog čega dolazi i do zatvaranja farmi.

Autor: Goran Lajić/nezavisne.com


Tagovi

Govedina Svinjetina Meso Izvoz Uvoz Turska Vladimir Usorac Nedžad Bićo