Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak u Tuzli
  • 24.08.2022. 09:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Vlada TK obećala dodatnu pomoć poljoprivrednicima

U ovom kantonu se proizvodi blizu 30 miliona litara mlijeka godišnje, što je trećina ukupnih potreba TK za ovim proizvodom, i što pokazuje da prostora za dalji razvoj itekako ima

Foto: Poljoprivrednici TK
  • 192
  • 18
  • 0

Predstavnici proizvođača mlijeka s područja Tuzlanskog kantona, predvođeni sekretarom Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju u Kantonalnoj privrednoj komori, Suadom Selimovićem, sastali su se jučer u Tuzli s premijerom TK, Irfanom Halilagićem i ministarom poljoprivrede Emirom Begićem.

U ovom kantonu proizvodi se blizu 30 miliona litara mlijeka godišnje, što je trećina ukupnih potreba TK za ovim proizvodom, i što pokazuje da prostora za dalji razvoj itekako ima, saopćeno je nakon sastanka.

Pojašnjavajući stanje u mljekarstvu, predsjednik udruženja mljekara u TK Eldin Glibanović istakao je da je ovdje registrovano 1.350 gazdinstava u obrtu, te da je po pet članova porodica angažirano, što je, gledajući zbirno, skoro 7.000  radnih mjesta i najveća fabrika u kantonu.

Sa sastanka u Vladi TK

"Ova godina je po mljekare krenula izuzetno loše, poskupljenja koja su nastupila u svim našim ulaznim parametrima usložila su se sušom koja je prepolovila prinose za oko 50 posto. Također, ogromne su štete i od divljih svinja i sve se to direktno odražava na našu proizvodnju. Stoga želimo zamoliti Vladu TK da nam dodatno pomogne da očuvamo proizvodnju i naš stočni fond. Mlijeko je esencijalna namirnica za život naših građana i nemojmo dozvoliti da u toj namirnici toliko ovisimo o uvozu", dodao je Glibanović.

Neophodna podrška

Halilović i Begić su iskazali razumijevanje za situaciju u kojoj se nalaze svi poljoprivredni proizvođači uključujući i mljekare, posebno imajući u vidu da se približava vrijeme jesenje sjetve, te da je neophodna podrška kako bi farmeri mogli proizvesti neophodnu hranu za stoku.

Begić je istakao da su, nažalost, i u toj oblasti nadležnosti podijeljenje između kantonalnog, federalnog i nivoa lokalnih samouprava.

Divlje svinje uvele "vojni režim" stočarima - danju rade, noću stražare

"Što je bilo do Kantona već smo realizirali, osigurali smo povećanje sredstava i isplatili naše podsticaje. Također smo već upućivali inicijative Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kada je u pitanju proglašenje divlje svinje štetočinom i za izmjene zakona o poljoprivrednom zemljištu. Nažalost, inicijative nisu dobile podršku u Federalnom ministarstvu, ali ćemo mi te naše inicijative, sa dodatnim obrazloženjima uputiti ponovno", kazao je Begić.

Postoji dobra volja

Premijer TK je naglasio kako je nesporna dobra volja Vlade da pomogne poljoprivredne proizvođače.

"Moramo naći način da pomognemo i da odobrovoljimo federalni nivo da i oni odgovore na probleme s kojima se susreću ne samo poljoprivredni proizvođači iz Tuzlanskog, nego i iz drugih kantona. A čujemo da su problemi veoma slični, ako ne i isti", rekao je Halilagić.

Naveo je kako je dobra strana da su javni prihodi nešto bolji i kako se trude da ta sredstva, kroz razne programe vrate privredi, poljoprivredi itd. "U tom smjeru sagledat ćemo mogućnosti i da, osim već planiranih 11,5 miliona KM, osiguramo i dodatna sredstva za podršku poljoprivrednim proizvođačima", dodao je Halilagić.

Potcrtao je kako svima predstoji da iznađu način kako da sve te mjere usmjere kako bi rezultat bio istinsko povećanje poljoprivredne proizvodnje. To je zadatak na kojem Vlada mora dobiti pomoć samih poljoprivrednih proizvođača, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.


Tagovi

Poljoprivrednici Proizvođači mlijeka Farmeri Interventna sredstva Suad Selimović Irfan Halilagić Emir Begić Eldin Glibanović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !