Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede RS
  • 14.06.2017. 16:00

Više ulagati u opremanje veterinarskih organizacija

Najavljena su veća ulaganja sredstava za opremu veterinarskih organizacija na terenu, da bi veterinarska struka u cjelini bila još jača ne samo po kadrovima, već i materijalno i tehnički.

Foto: Bigstock/budabar
  • 430
  • 26
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je da je zadovoljan nivoom obrazovanja, radom i odnosom veterinara prema struci, ali ne i opremljenošću veterinarskih organizacija, te najavio da će u njihovo opremanje u narednom periodu biti uloženo više sredstava.

"Uložićemo više sredstava da opremimo veterinarske organizacije na terenu, da bi veterinarska struka u cjelini bila još jača ne samo po kadrovima, već i materijalno i tehnički", rekao je Mirjanić povodom otvaranja 22. godišnjeg savjetovanja doktora veterinarske medicine Republike Srpske sa međunarodnim učešćem, navodi Srna.

Prevencija potencijalnih zaraznih bolesti

On je istakao da su velika očekivanja od veterinarske struke kada je riječ o kvalitetu hrane i poljopriprivrednih proizvoda te da su resorna ministarstva Republike Srpske i Federacije BiH preduzela mjere na prevenciji potencijalnih zaraznih bolesti koje podrazumijevaju i vakcinaciju, a koja će biti realizovana u narednom periodu.

Dodao je da je zadovoljan odzivom na savjetovanje, na kojem je, između ostalog, razgovarano o pojavi novih zaraznih bolesti, kao što su kvrgava koža goveda i plavi jezik.

Potrebno veće učešće države

Predsjednik Veterinarske komore Republike Srpske Saša Bošković naglasio je da je domaća veterinarska struka spremna da odgovori na sve potrebe farmera i države, te ukazao na potrebu većeg učešća države u opremanje veterinarskih organizacija. Podsjetio je kako je vodeća laboratorijska organizacija u Srpskoj Veterinarski institut "Dr Vaso Butozan" javna ustanova, dok su preostala dva zavoda "Teolab" i Veterinarski zavod "Slaven" u privatnoj svojini i skromnije opremljeni.

"Sve veterinarske organizacije su u privatnom vlasništvu i one se opremaju u skladu sa ekonomskom mogućnostima", rekao je Bošković istaknuvši značaj ovog sektora, navodeći da se u proceduri evropskih integracija veliki procenat poglavlja odnosi na poljoprivredu, a u okviru nje 70 odsto na veterinarsku profesiju.

Kaže kako je zadovoljan postojećim nivoom obrazovanja veterinara, ali da uvijek može bolje.

Velik broj predavača i naučnih radova

Savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske sa međunarodnim učešćem trajalo je do 10. juna, a tokom sedam plenarnih zasjedanja predstavljen je 71 predavač, te veliki broj naučnih radova sa više od 160 autora, koji dolaze iz šest zemalja i 30 institucija.

Na skupu je razmatrana i veterinarsko-epidemiološka situacija, harmonizacija propisa Srpska/BiH sa propisima EU, bezbjednost hrane, veterinarski lijekovi i kontrola rezidua, antimikrobna rezistencija, identifikacija i kontrola kretanja životinja, kao i aktuelnosti iz oblasti veterinarske medicine, tehnologije i stočarstva.

Skup je organizirala Veterinarska komora Republike Srpske i Društvo veterinara Srpske, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Foto: Bigstock/budabar


Tagovi

Stevo Mirjanić Veterinarska medicina Kvrgava koža goveda Plavi jezik Saša Bošković


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.