Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ilija Smiljanić
  • 29.01.2019. 18:00

Više od 200 ovaca se ojanjilo pa Ilija Smiljanić noćiva u farmi

Nije me strah, ograjo sam. Nastojim pozitivno razmišljati, znam svoj pravac i da je tribalo do Posušja pješice, i na -20 stupnjeva, ja bih išao. Ne bojim se ni sniga ni vukova, priča stočar Ilija Smiljanić.

Foto: Bigstockphoto/bfoxfoto
  • 1.107
  • 169
  • 0

Ilija Smiljanić iz Tomislavgrada vlasnik je farme ovaca Farma Smiljanić koju je podigao prije 20 godina na Ravnjanskom polju, ovih se dana probija kroz snijeg do svoje farme u kojoj i noćiva u zimskom periodu. 

Zaustavio ih orkanski vjetar 

Prošle je sedmice morao sići u grad po hranu i lijekove za ovce i janjce jer je vrijeme janjenja u punome jeku. 

"Ojanjilo je se više od 200 ovaca. Morao sam po neke lijekove za ovce i nadopuniti zalihe hrane. Kada sam obavio te poslove u gradu, krenuo sam preksinoć na Farmu s prijateljem Zloćom. U međuvremenu je zapuhao orkanski vjetar, stvorio nanose i morali smo stati u blizini Farme jer dalje nije bilo prohodno. Tu sam se za Zloćom pozdravio i uputio pješice prema Farmi", priča Ilija za portal Tomislavcity. Do Farme je morao pješačiti 2 km, i to po snijegu čija je visina dosezala i više od jednoga metra

Ilija Smiljanić: Strah me samo dr. Paladina

"Nije me strah, ograjo sam. Nastojim pozitivno razmišljati, znam svoj pravac i da je tribalo do Posušja pješice, i na -20 stupnjeva, ja bih išao. Ne bojim se ni sniga ni vukova. Strah me je jedino dr. Paladina. Ne bi valjalo da ovo pročita i vidi, jer neće me htjeti primiti na kontrolu. Zabranio mi je da nosim veći teret jer imam problema s kralježnicom. Ali ja se moram brinuti za svoje blago", uz smijeh govori Ilija koji, kaže, uvijek vjeruje u Božju providnost.

"Meni je ovdje ovako uvijek u zimskom periodu. Dislociran sam od prometnice, a bager može za desetak minuta pročistiti snijeg, kad ga zovnem i kad je glavnom cestom prohodno. Te 2012. godine snijeg je u ovo vrijeme potrajo dva tjedna, a sada već mjesec i pol i to velikoga snijega", zaključio je Ilija čija se farma nalazi u Paklinama – na Ravanjskom polju te pripada kupreškoj općini. Kupreški starosjedioci znaju reći da je ta lokacija po niskim temperaturama i hladnoći identična Kupreškom polju i ujedno najhladnija u toj općini.

Kroz kakav se snijeg Ilija Smiljanić probija, pogledajte u videu ispod članka: 


Tagovi

Ilija Smiljanić Farma Smiljanić Ravanjsko polje Janjenje Snijeg


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.