• Veterinarska komora FBiH
  • 08.11.2018. 13:30

Veterinari u zabludi: Iako nema rješenje, Veterinarska komora izdaje i naplaćuje licence

Vlada FBiH odlučila da će se nad radom Veterinarske komore provesti detaljna kontrola jer dovode u zabludu veterinare koji nisu sigurni čija licenca je validna, kao i međunarodne eksperte koji procjenjuju funkcionisanja veterinarskog servisa.

Foto: USFWS Mountain-Prairie
  • 977
  • 92
  • 0

Vlada FBiH usvojila je na današnjoj redovnoj sjednici informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o statusu i aktivnostima Veterinarske komore Federacije BiH.

U informaciji je, između ostalog, navedeno da Komora ovom ministarstvu nikada nije dostavila zahtjev za utvrđivanje uslova definisanih Pravilnikom o uslovima koje mora ispunjavati Veterinarska komora za vršenje javnih ovlaštenja, niti posjeduje rješenje o njihovom ispunjavanju. S druge strane, iako nema javne ovlasti, Komora izdaje i naplaćuje izdavanje veterinarske licence za obavljanje veterinarskih djelatnosti. Na ovaj način dovodi u zabludu veterinare koji nisu sigurni čija licenca je validna, kao i međunarodne eksperte koji procjenjuju funkcionisanja veterinarskog servisa.

Osim toga, rukovodstvo Komore je sve svoje aktivnosti usmjerilo na opstruiranje donošenja i provedbe propisa kojima se uvodi sistem nadzora i kontrole u provedbi veterinarske djelatnosti, stoji u informaciji.

Danas je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zaduženo da, u saradnji s drugim nadležnim institucijama, provede detaljnu kontrolu rada Veterinarske komore FBiH, te o tome informiše Vladu FBiH. Ovo ministarstvo zaduženo je i da nastavi realizovanje poslova koje kao javne ovlasti treba da radi Veterinarska komora FBiH do konačnog utvrđivanja statusa i ispunjavanja uslova koje mora ispuniti za dodjelu javnih ovlasti.


Tagovi

Veterinarska komora Veterinari Licenca


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi