Pretraga tekstova
Koliko svinja, goveda, ovaca i koza ima u Evropskoj uniji? Tri države po broju stoke prednjače
Broj grla stoke u Evropskoj uniji u decembru 2021. godine je bio: 142 miliona svinja, 76 miliona goveda, 60 miliona ovaca i 11 miliona koza.
Prema Statističkom uredu Europske unije (Eurostat), većina stoke se uzgaja u samo nekoliko država članica, a najviše grla imaju Španija, Francuska i Njemačka.
Španija ima 24 posto svinja, 9 % goveda, 25 % ovaca i 23 % koza u EU.
Slijedi je Francuska s 9 posto svinja, 23 % goveda, 12 % ovaca i 12 % koza.
Na trećem mjestu je Njemačka sa 17 posto svinja i 15 % goveda, 3 % ovaca i 1 % koza.
Prikupljeni podaci su pokazali da su se pojedine članice specijalizirale kada je u pitanju stočarska proizvodnja. Tako je u Danskoj 9 posto populacije svinja, a slijedi je Holandija s 8 posto.
Irska se specijalizirala za govedarstvo i u njoj se nalazi 9 posto populacije goveda. U Rumuniji se tradicionalno mnogo pažnje posvećuje ovčarstvu i imaju 17 posto populacije ovaca, a Grci 25 posto koza.
Kada je u pitanju brojnost četiri glavne vrste, došlo je do promjena u periodu od 2010. do 2021. godine.
Populacija svinja u Evropskoj uniji je dostigla skoro 146 miliona u 2020. godini, a zatim je njihova brojnost pala. Bez obzira na to, u 2021. je taj broj bio za dva posto veći nego 2010. godine.
U 2016. je broj goveda iznosio skoro 80 miliona što je povećanje od dva posto u odnosu na 2010., a zatim se smanjivao u naredne tri godine. U 2021. goveda je bilo manje za oko tri posto nego u 2010. godini.
Za populaciju ovaca i koza je zajedničko da se nastavio trend pada brojnosti u periodu 2010.-21. Brojnost ovaca je opala za 10, a koza za 13 posto u promatranom periodu.
Tagovi
Evropska unija Broj stoke Svinje Goveda Ovce Koze Eurostat
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Međunarodna konferencija: “Sigurnost hrane, znanost u akciji” održava se danas i sutra u mostarskom hotelu Buna povodom obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane. Ista je okupila brojne predstavnike stručne i znanstvene zajednice BiH i... Više [+]
Međunarodna konferencija: “Sigurnost hrane, znanost u akciji” održava se danas i sutra u mostarskom hotelu Buna povodom obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane.
Ista je okupila brojne predstavnike stručne i znanstvene zajednice BiH i regije na aktualne teme, a uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije, Europske agencije za sigurnost hrane te Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a.
Dr.sc. Sanjin Tanković, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine ispred organizatora skupa naglasio je kako se okupilo više od stotinu uzvanika s posebnim ciljem - osnaživanja znanstvenog pristupa temi sigurnosti hrane.
Erwin Cooreman, predstavnik WHO upozorio je na značaj rada Agencije, ali i na paradokse današnjeg svijeta - bacanje hrane i njenu nedostupnost, prekomjernu konzumaciju te istovremenu neishranjenost milijuna.
“Dobra hrana je kao muzika koju možeš okusiti, boja koju možeš omirisati” poslužio se citatom predstavnik HAZU akademik Željko Cvetnić naglasivši značaj multidisciplinarnog i multisektorskog pristupa.
Đuro Japaric
prije 1 tjedan
Nije to nikakav skup stručne i znanstvene zajednice , kada na njem nema > stručnjakinje > Marijane Petir ! Tko je za Izmenu Pagiranog BEOGRADSKOG Više [+] Zakona o nasljeđivanju ( 2003 ) Marijana Petir ! Tko je za Izmjenu zakona o poljoprivrednom zemljištu , napisanim u Zagrebu 1991 , Marijana Petir , bar 6 puta ! > Znanstvena > tema , ma neće BALKANCI proizvoditi hranu , ako nemaju novčani interes , SIGUNOSNO , sam za se i nešto za susjede !