Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bruceloza
  • 08.06.2018. 14:00

Vakcine protiv bruceloze ima samo za 50% stvarnih potreba

Kantonalnim, gradskim i općinskim organima uprave je preporučeno da odrede mjesta i osiguraju sredstva za izgradnju stočnog groblja, te stvore preduslove za neškodljivo uklanjanje uginulih i eutanaziranih životinja i drugog animalnog otpada.

Foto: Pixabay/marliese
  • 1.014
  • 67
  • 0

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj, 146. sjednici usvojila Informaciju o epizootiološkoj situaciji u pogledu bruceloze goveda, ovaca i koza u FBiH u kojoj je navedeno da je jedan od osnovnih problema to što osigurani broj doza vakcine protiv bruceloze zadovoljava samo 50 posto stvarnih potreba, a obavezu nabavke je preuzeo Ured za veterinarstvo BiH.

Najviše bruceloze u USK i SBK

Za prvih pet mjeseci ove godine, zabilježen je veći broj slučajeva obolijevanja životinja od bruceloze i to 542 slučaja kod ovaca i koza i deset kod goveda, od čega, najviše na području Unsko-sanskog i Srednjobosanskog kantona.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je zadužena da donese poseban program inspekcijskih aktivnosti federalnih i kantonalnih veterinarskih inspekcija s ciljem poboljšanja epizootiološke situacije u Federaciji BiH.

Osigurati sredstva za stočna groblja

Kantonalnim, gradskim i općinskim organima uprave je preporučeno da odrede mjesta i osiguraju sredstva za izgradnju stočnog groblja, te stvore preduslove za neškodljivo uklanjanje uginulih i eutanaziranih životinja i drugog animalnog otpada.

Vlada Federacije BiH će uputiti inicijativu Vijeću ministara BiH za pokretanje postupka dodjele koncesije za uklanjanje animalnog otpada u skladu s propisima Bosne i Hercegovine koji su usklađeni s direktivama EU iz ove oblasti.

Povećati broj kantonalnih veterinarskih inspektora

Dat će i odobrenje Federalnoj upravi za inspekcijske poslove za proširenje sistematizacije i povećanja broja veterinarskih inspektora za prijem dodatnih deset inspektora. Kantonalnim vladama je preporučeno da, s ciljem poboljšanja rada kantonalne veterinarske inspekcije, osiguraju uslove za povećanje broja uposlenih kantonalnih veterinarskih inspektora.

Na istoj sjednici, Federalna vlada je također primila na znanje izvještaj Veterinarskog fakulteta Sarajevo o djelomičnom utrošku sredstava iz Programa utroška sredstava za osposobljavanje i funkcioniranje Veterinarskog instituta i dosadašnjim aktivnostima na realizaciji njenog Zaključka od 3.2.2017. godine. Ovaj Fakultet je zadužen da, nakon što bude završeno vanjsko uređenje Veterinarskog instituta, dostavi cjelovit izvještaj o utrošku ovih sredstava i o tome izvijesti Vladu FBiH  putem Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu je obavezan i da u roku od 45 dana od dana donošenja ovog zaključka stavi u funkciju Laboratoriju za zarazne bolesti životinja u novom objektu na Stupu.


Tagovi

Bruceloza Vakcine Stočna groblja Veterinarski inspektori


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.