Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ured za veterinarstvo BiH
  • 20.04.2017. 18:00

Vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože

Budući da u 2016. u BiH nije bilo potvrđenih slučajeva bolesti, ostali smo jedina država u regionu koja nije počela sa vakcinacijom. Sad kreće preventivna vakcinacija.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 704
  • 40
  • 0

Uskoro počinje preventivna vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože na području BiH. Distribucija vakcina veterinarskim organizacijama krenula je prije dva dana, saopćio je Ured za veterinarstvo BiH.

Kako navode, u toku 2016. godine bolest kvrgave kože proširila se na gotovo sve zemlje u regionu. Sve zemlje u kojima je bolest utvrđena provele su vakcinaciju protiv ove bolesti, uključujući i Hrvatsku koja je provela preventivnu vakcinaciju bez prethodnog utvrđivanja bolesti. Budući da u 2016. u BiH nije bilo potvrđenih slučajeva bolesti, ona je ostala jedina država u regionu koja nije počela sa vakcinacijom.

S obzirom na pojavu novih žarišta u toku 2016. i 2017. godine kod nevakcinisanih životinja u zemljama koje su provele vakcinaciju, evidentno je da virus i dalje cirkuliše na ovom području. Bolest je, dodaju, utvrđena u toku 2016. godine na granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, zbog čega je odmah formiran i Zajednički centar za kontrolu bolesti, budući da su se dijelovi Bosne i Hercegovine nalazili u zoni ugroženog područja. Preporuka eksperata Evropske komisije je da je uvođenje preventivne vakcinacije u BiH neophodno.

Obavezna vakcinacija u cijeloj BiH

Ured za veterinarstvo je u saradnji i uz saglasnost nadležnih tijela entiteta i Brčko distrikta BiH izradio Program preventivne vakcinacije goveda protiv bolesti kvrgave kože u BiH kojim je predviđena obavezna vakcinacija goveda na cijelom području BiH. Plan je provesti ga tokom tri sedmice, a vakcinisat će se samo zdrave životinje.

Prvi kontingent od 100.000 doza vakcina dostavljen je 17.04.2017. godine od Banke vakcina Evropske unije i ova vakcina je korištena kako u zemljama Evropske unije tako i našim susjednim zemljama.

Više o provođenju vakcinacije pronađite u dokumentu ispod teksta.

Foto: Bigstockphoto/budabar


Dokumenti


Tagovi

Vakcinacija Goveda Kvrgava koža


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.