AgroKlub.ba

\

Stočarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Stočarstvo » Vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože

Vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože

Ured za veterinarstvo BiH

Vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože

Datum: 20.04.2017. 18:00

Kategorija:

Stočarstvo

Budući da u 2016. u BiH nije bilo potvrđenih slučajeva bolesti, ostali smo jedina država u regionu koja nije počela sa vakcinacijom. Sad kreće preventivna vakcinacija.

Uskoro počinje preventivna vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože na području BiH. Distribucija vakcina veterinarskim organizacijama krenula je prije dva dana, saopćio je Ured za veterinarstvo BiH.

Kako navode, u toku 2016. godine bolest kvrgave kože proširila se na gotovo sve zemlje u regionu. Sve zemlje u kojima je bolest utvrđena provele su vakcinaciju protiv ove bolesti, uključujući i Hrvatsku koja je provela preventivnu vakcinaciju bez prethodnog utvrđivanja bolesti. Budući da u 2016. u BiH nije bilo potvrđenih slučajeva bolesti, ona je ostala jedina država u regionu koja nije počela sa vakcinacijom.

S obzirom na pojavu novih žarišta u toku 2016. i 2017. godine kod nevakcinisanih životinja u zemljama koje su provele vakcinaciju, evidentno je da virus i dalje cirkuliše na ovom području. Bolest je, dodaju, utvrđena u toku 2016. godine na granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, zbog čega je odmah formiran i Zajednički centar za kontrolu bolesti, budući da su se dijelovi Bosne i Hercegovine nalazili u zoni ugroženog područja. Preporuka eksperata Evropske komisije je da je uvođenje preventivne vakcinacije u BiH neophodno.

Obavezna vakcinacija u cijeloj BiH

Ured za veterinarstvo je u saradnji i uz saglasnost nadležnih tijela entiteta i Brčko distrikta BiH izradio Program preventivne vakcinacije goveda protiv bolesti kvrgave kože u BiH kojim je predviđena obavezna vakcinacija goveda na cijelom području BiH. Plan je provesti ga tokom tri sedmice, a vakcinisat će se samo zdrave životinje.

Prvi kontingent od 100.000 doza vakcina dostavljen je 17.04.2017. godine od Banke vakcina Evropske unije i ova vakcina je korištena kako u zemljama Evropske unije tako i našim susjednim zemljama.

Više o provođenju vakcinacije pronađite u dokumentu ispod teksta.

Foto: Bigstockphoto/budabar

Broj pregleda članka: 598; Uspješnost članka: 38.9

Tagovi: Goveda, Vakcinacija, Kvrgava koža

Ključne riječi članka: vakcinacija, goveda, protiv, bolesti, kvrgave, koze, bolesti, vakcinacija, godine, kvrgave, vakcina, protiv, goveda, evropske, vakcinacije, zemljama, bolest, području, vakcinaciju, kvrgave kože, bolesti kvrgave, protiv bolesti, goveda protiv, vakcinacija goveda, protiv bolesti kvrgave, goveda protiv bolesti, vakcinacija goveda protiv


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!


Dokumenti Vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože

Program preventivne vakcinacije goveda

Program preventivne vakcinacije goveda
veličina datoteke: 0.46 MB