Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kokcidiostatik
  • 05.10.2020. 07:30

Uzgoj peradi: Kokcidiostatik u Rusiji zabranjen, EU ga klasifikuje kao dodatak hrani

Uzgajani pilići su izloženi napadima bolesti od kojih je vrlo opasna parazitska bolest kokcidioza. Zbog toga proizvođači gotove hrane za perad u nju dodaju lijek.

Foto: JumpStory
  • 148
  • 13
  • 0

Peradarska proizvodnja i njeno tržište u Rusiji godinama pate, a sve zbog zabrane kokcidiostatika koje je uvela Služba za zaštitu potrošača i javno zdravlje Rospotrebnadzor, tvrde proizvođači. 

Ovo sanitarno tijelo trenutno vodi politiku nulte tolerancije na ostatke antibiotika u proizvodnji peradi, a stočari su bili prisiljeni povući ga iz stočne hrane. 

Kako bi se tome stalo na kraj, Nacionalno udruženje za proizvodnju mesa i Ruska unija uzgajivača peradi traže prilagođavanje postojećih sanitarnih propisa, piše All about feed.

Najznačajnija bolest intenzivne proizvodnje peradi

Uzgajani pilići su izloženi napadima bolesti od kojih je vrlo opasna kokcidioza, parazitska bolest uzrokovana jednoćelijskom protozoonom roda Eimeria.

Zbog toga proizvođači gotove hrane za piliće u nju dodaju lijek pod opštim nazivom kokcidiostatik. No, vrlo je bitno 7 dana prije klanja prestati sa tom praksom kako bi se iz organizma izbacile rezidue ove materije.

Kako odabrati i uzgajati domaće piliće - savjeti za početnike

Uvođenje prvog ionofornog kokcidiostata 70-im godinama prošlog vijeka bilo je važno otkriće u borbi protiv ove bolesti. Prije toga izbijanje je bilo često, a bilo je teže liječiti i spriječiti jer lijekovi nisu bili učinkoviti. 

Novi propisi poboljšati će konkurentnost

"Postojeći zakon koči proizvodnju. Pada količina mesa pa sa njom i profitabilnost. Propisi su pretjerani, pogotovo jer se ova supstanca koristi tijekom čitavog proizvodnog ciklusa u mnogim zemljama svijeta", istaknuo je generalni direktor Ruske unije peradi Sergej Lakhtyuhov.

Iz Rospotrebnadzora, međutim, smatraju da treba sprovesti istraživanje u vezi sa sigurnošću ostataka kokcidiostatika u proizvodnji kako bi se opravdala prilagođenost postojećih veterinarskih propisa.

Potrebno je masovno smanjenje antibiotika kako bi se vidjeli učinci?

Ovu izjavu smatra besmislenom Albert Davleyev, predsjednik ruske konsultantske agencije Agrifood Strategy jer su studije o sigurnosti već sprovedene u nekim zemljama i pokazale su pozitivna djelovanja. 

"Povlačenje ograničenja moglo bi poboljšati konkurentnost ruskog mesa na stranim tržištima za 5 do 7%. Uzgajivači peradi u EU i Brazilu pa čak i u susjednoj Ukrajini koriste kokcidiostatike tokom cijelog proizvodnog ciklusa, što im daje očiglednu konkurentsku prednost. Nužno je da novi propisi budu u skladu sa zahtjevima zemalja uvoznica", naglasio je Davleyev.

Prema podacima Nacionalnog udruženja za proizvodnju mesa, Rusija je 2020. postigla primjetan napredak u izvozu peradi. Tokom prve polovine godine, zemlja je plasirala 145.000 tona na inostrano tržište, što je 75,3% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U EU klasifikovani kao aditivi za hranu

Godinama je ova materija bila tema rasprave u Europskoj uniji. Neki su bili mišljenja kako je bolje označiti kao antibiotik dok su drugi smatrali da treba biti dostupna kao dodatak za hranu.

Prošle je godine odlučeno da će biti dodatak, a kao glavni razlog navedena je kokcidioza kao endemska bolest u kojoj je parazit univerzalno prisutan i vrlo otporan na uslove okoline. Javlja se u svim sistemima stanovanja. Posjeta veterinaru, da bi se utvrdila prisutnost parazita nije potrebna, što takođe smanjuje nepotrebne troškove.

"Prevencija je važna za probavni sistem, bolju odbranu od sekundarnih infekcija, dobru konverziju hrane i generalno zdravlje životinja. Takođe, ključna je za održiv uzgoj peradi koji nam je itekako potreban kako bismo zadovoljili sve veću potražnju za ovakvim mesom", pojasnio je Rolf Poelstra iz Elanco Animal Health, jednog od najvećeg proizvođača jonofornih kokcidiostatika.

Elvis Dado Horvatinović zdravlje peradi jača češnjakom, sirćetom i pepelom - kao naši stari

Postoje zemlje u kojima upotreba ove supstance više nije standard, kao što su Norveška i Sjedinjene Države. U SAD se znatno povećala proizvodnja peradi u takozvanim lancima bez antibiotika. Budući da zemlja kokcidiostatike klasifikuje kao antibiotike, oni se u njima ne korist, navodi Poultry world.

Proizvodnja i izvoz iz godine u godinu rastu

U 2019. svjetska proizvodnja peradi iznosila je 130 miliona tona, što je za oko 3,7% više u odnosu na godinu prije. 

Prema podacima Global trade-a, zemlje sa najvećom količinom bile su Sjedinjene Države (23 mil. tona), Kina (20 mil. t) i Brazil (16 mil. t) te zajedno činili 45% ukupne svjetske proizvodnje. Od 2009. do 2019. godine, najuočljiviju stopu rasta među ključnim zemljama proizvođačima, postigla je Rusija.

Raste proizvodnja živine, treba povećati otkupnu cijenu?

Kada govorimo o izvozu i on je prošle godine već četvrtu za redom zabilježio porast. Iznosio je 17 miliona tona, što je više za 2,2% u odnosu na 2018. 

Brazil (4 mil. tona) i SAD (3,6 mil. t) bile su glavne izvoznice, a slijede ih Nizozemska (1,5 mil. t) i Poljska (1,5 mil. t). Od 2009. do 2019. godine najveći porast zabilježen je u Ukrajini.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Kokcidiostatik Peradarstvo Zabrana Rusija Antibiotik Dodatak prehrani Tržište Kokcidioza Bolest pilića


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !