Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita izvornih pasmina
  • 04.11.2016. 19:30

Uzgajate autohtone pasmine? Javite se!

Federalno ministarstvo poljoprivrede će na osnovu prijava uzgajivača uspostaviti evidencije autohtonih pasmina, te osigurati podršku za održiv uzgoj ovih životinja.

Foto: fmpvs.gov.ba
  • 11.342
  • 564
  • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva poziva uzgajivače izvornih zaštićenih pasmina životinja (bosanski brdski konj, domaća buša, domaći magarac i pas tornjak), da izvrše prijavu uzgoja navedenih izvornih zaštićenih pasmina životinja (samo za reproduktivna grla i podmladak) na Prijavnom obrascu.

Uz obrazac, klijent dostavlja i sljedeću dokumentaciju:

  • potvrdu o upisu u RPG i RK,
  • dokaz da životinja pripada nekoj od navedenih izvornih zaštićenih pasmina životinja:
  • potvrdu od Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo ili Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar da je životinja u tipu neke od izvornih pasmina (za bosansko-brdskog konja, domaću bušu, domaćeg magarca, psa tornjaka), ili
  • potvrdu o porijeklu životinje za uzgoj u čistoj krvi (pedigre) izdat od uzgojne organizacije za izvorne zaštićene pasmine životinja, ili
  • drugi dokaz o pripadnosti tipu neke od navedenih autohtonih pasmina životinja (ukoliko klijent smatra da životinja pripada nekom od tipova autohtonih pasmina), uz koji obavezno prilaže fotografiju životinje.

Ministarstvo će u saradnji sa drugim nadležnim institucijama i organizacijama na osnovu prispjelih prijava napraviti listu životinja, po vrstama i pripadnosti pasmini, što će se u narednom periodu koristiti za uspostavu evidencije/registra autohtonih pasmina, te osigurati podršku za održiv uzgoj ovih životinja.

Prijavni obrazac i potrebnu dokumentaciju dostaviti u Federalno ministarstvo najkasnije do 30. novembra tekuće godine, lično ili putem pošte na adresu: Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Marka Marulića 2, 71.000 Sarajevo, sa oznakom: "Prijava za identifikaciju izvornih zaštićenih životinja".

Prijavni obrazac nalazi se u dokumentu ispod članka.

Foto: fmpvs.gov.ba


Dokumenti


Tagovi

Izvorne pasmine Federalno ministarstvo poljoprivrede Autohtone pasmine


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.