Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita životinja
  • 01.07.2017. 18:00

Uzgajamo činčile i ne radimo ništa nezakonito

Udruženje uzgajivača činčila ističe da nisu ništa drugačiji od ostalih stočara te ako farme početkom 2018. godine budu zatvorene, mnoge će porodice ostati bez primanja.

Foto: Pixabay/agdas
  • 1.158
  • 53
  • 0

Bez uzgoja činčila u zatočeništvu za proizvodnju krzna ta životinjska vrsta bi nestala prije više od 50 godina, poručili su članovi Udruženja uzgajivača i simpatizera činčila. To udruženje koje umrežuje 150 članova, traži da im država pomogne da njihove farme, kako je planirano Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, početkom naredne godine ne budu zatvorene.

Na konferenciji za medije su kazali da će veliki broj porodica ostati bez ikakvih primanja, a da na svojim farmama ne rade ništa protuzakonito, navodi fokus.

Poštuju evropske standarde

Član Udruženja Hasan Agić uzgojem činčila se bavi tri godine, a počeo je, kako je naveo, da ne bi napustio svoju državu.

"Bilo mi je u interesu da se bavim izvozno orijentiranom proizvodnjom, a ovaj proizvod koji je deficitaran na svjetskom tržištu u potpunosti je takav", rekao je Agić, veterinar po struci koji tvrdi da se na farmama članova Udruženja poštuju svi evropski standardi za dobrobit životinja te da takav uzgoj ne karakteriše ništa posebno od drugih vidova stočarske prizvodnje.

"Kada govorimo o dobrobiti životinja, ne smijemo zaboraviti tri osnovna pravila, a to su pravo na reprodukciju, ishranu i prostor. Neki bi da uskrate pravo na reprodukciju, a govore o dobrobiti životinja", naglasio je Agić.

Razvoj izvozne strategije

Osim toga, naveo je da država treba raditi na razvoju strategije izvozno orijentirane proizvodnje kao što je ova.

"Mi od države ne tražimo ništa samo da nas puste da radimo", poručuje Agić.

Predsjednik Udruženja Zdravko Vukojević kaže da se sva bh proizvodnja činčila plasira na tržište van države i da je, s obzirom na trenutnu ekonomsku i socijalnu situaciju u državi, važno sačuvati svako radno mjesto.

Izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja

"Izmjene Zakona su vrlo važne i ne bi ih trebalo donijeti tek tako. Smatramo da je bitno podržati prijelazni period za primjenu zabrane iz člana četiri barem do trenutka kada će država biti u situaciji uzgajivačima nadoknaditi, u određenoj mjeri, štetu nastalu gašenjem proizvodnje", zaključio je Vukojević.

Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja u članu četiri definirana je zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, a članom 43. primjena te zabrane je odgođena do 2018. godine.

Foto: Pixabay/agdas666


Tagovi

Zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna Uzgoj činčila Činčila Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja Udruženje uzgajivača i simpatizera činčila Zaštita životinja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.