Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugibanje stoke
  • 20.04.2023. 13:30
  • Komić, Udbina

Užas u susjedstvu: Najmanje dvadesetak krava uginulo od gladi?!

Vlasnik će vjerovatno biti optužen za krivično djelo mučenja i zlostavljanja životinja, doznajemo iz Ličko-senjske policije. Cijeli slučaj uz policiju, istražuje i Državni inspektorat te DORH.

Foto: Marinko Petković (ilustracija)
  • 158
  • 11
  • 0

U Lici u Hrvatskoj opet ugibaju goveda od gladi. Ovaj put se užasan slučaj dogodio prije nekoliko dana, a još se čeka službeni zapisnik s očitovanja na OPG-u Jovana Ugarkovića iz malog sela Komić u Općini Udbina. 

"Bio sam u utorak s veterinarskom inspekcijom u kontroli, nakon što je očevid obavljen još prije 10 dana, te mogu kazati da golemo stado od 400 goveda, koje boravi na otvorenom cijele godine u sistemu krava-tele, nije dobro. Nažalost ima i uginuća, čiji broj još uvijek nije poznat", kazao nam je načelnik Općine Josip Seuček, koji je i sam, kako kaže, mali stočar te ima nešto goveda i konja.

Naloženo uklanjanje lešina 

Prema njegovim riječima, stara poslovica kaže da se treba pokriti koliko možeš, a ne koliko si dugačak te da vlasnik nije osigurao dovoljno stočne hrane za veliki broj goveda. Dodaje da je još koncem prošle godine, u oktobru ili novembru, utvrđeno da na istoj farmi nedostaje čak 102 grla. 

Kako nam je potvrdila glasnogovornica Policijske uprave ličko-senjske, Maja Brozičević, na gazdinstvu se provode kriminalistička istraživanja. Izvješteno je i nadzor obavlja inspekcijsko tijelo iz Rijeke koje je naložilo uklanjanje dvadesetak lešina nesretnih životinja, ali i Državno odvjetništvo. Čeka se nalaz veterinarske inspekcije, a vlasnika će se vjerojatno teretiti za krivično djelo mučenja i zlostavljanja životinja. 

Policija je, saznajemo, posljednjih dana na terenu bila i jer su imali prijave da veći broj krava ovog vlasnika izlazi na prometnicu. 

Od načelnika smo čuli i da ovaj OPG ima najviše šumskog zemljišta, a inače oskudni krški pašnjaci, siromašni su vegetacijom dobar dio godine. Drugim riječima to znači da goveda, uz njihov razuman broj, treba dohranjivati barem tokom zime. "Općina Udbina, koja je druga po veličini u Hrvatskoj, a prva po raspodijeljenom državnom poljoprivrednom zemljištu, 8.000 ha, teško sama može stati na kraj ovome problemu", upozorava Seuček.

I on nam kaže da su u ponedjeljak imali 30 goveda na većoj lokalnoj prometnici, ali da ovaj problem trebaju rješavati sistemski; od države, odnosno Ministarstva poljoprivrede, Uprave za veterinarstvo do jedinica lokalne samouprave (JLS-ova), koje nemaju ni odgovarajuću opremu, odnosno kamione, da mogu maknuti neodgovarajuće zbrinuta goveda, ako ih uopće upiju pohvatati jer se radi o slobodnom uzgoju na jako velikom prostoru, koji je ograđen električnim pastirom.

Stati na kraj neodgovornom ponašanju pojedinaca 

Načelnik se prisjetio i slučaja uginuća čak 140 krava na farmi u Jošanima kraj Udbine, prije deset godina, koje su također zbog nedostatka hrane uginule u agoniji.

"Nadamo se da se sada ne radi o tako drastičnom broju uginuća", kaže nam dodajući da bi ovo trebala biti velika opomena da se učini više, što je moguće samo pojačanom kontrolom, da se stane na put neodgovornom ponašanju pojedinaca, jer to baca veliku mrlju i na radišne stočare, a takvih ima i na Udbini od Mladena Kušekovića, Bariše Dejanovića, Ilije Draguna i dr., koji rade svoj posao sa više stotina goveda kako treba i na dobrobit životinja od kojih žive.

Naime, načelnik ne krije da su i zahvaljujući poticajima, ovdašnji stočari 'stali na noge' posljednje desetljeće te podignuli lijepa stada, koja dosežu oko 1.500 grla goveda. "Mogu reći da niko nikome ne smeta, ali bi bilo još bolje kada bi ponovno u Lici imali barem jednog veterinarskog inspektora, jer smo ne tako davno imali i dvije inspektorice, koje sada na uviđaj dolaze iz Rijeke", upozorava. 

Pitali smo i za izjavu u Ministarstvu poljoprivrede o ovome slučaju, ali se još nije oglasilo.    


Tagovi

Uginule krave Krave uginule od gladi OPG Jovana Ugarkovića Općina Udbina Josip Seuček Maja Brozičević Policija Veterinarska inspekcija


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.