• Bikovo sjeme
  • 01.01.2019. 18:00

Uvozimo bikovo sjeme po 1.000 KM/kg, stočari se žale da je lošeg kvaliteta

Najveće količine bikovog sjemena u BiH dolazi iz Njemačke, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Srbije, Austrije, Norveške i Italije.

Foto: Bigstockphoto/yrabota
  • 562
  • 111
  • 0

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore, najveće količine bikovog sjemena u BiH dolazi iz Njemačke, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Srbije, Austrije, Norveške i Italije. Nešto manje količine stizale su i iz SAD-a i Kanade. Da, čak i to uvozimo, a vrijednost se na petogodišnjem nivou kreće oko 2,5 miliona KM, budući da kilogram košta oko 1.000 KM.

Farmeri poručuju da nisu protiv uvoza bikovog sjemena, ali da bi bilo dobro pratiti i upoređivati kakve životinje od njega nastaju. Ne isključuju mogućnost da nam Evropa šalje loše sjeme, zbog čega, kako naglašavaju, u našim štalama na svijet dolaze boležljiva telad, piše Srpska info.

Stočari se žale da je sjeme lošeg kvaliteta

"Ona, kad narastu u krave, umjesto 8.000, godišnje daju tek 5.000 litara mlijeka. To je posljedica lošeg genetskog materijala, od kojeg su, vještačkom oplodnjom, dobijeni. Naime, jasno je da doza koja u inostranstvu može da se nabavi po cijeni ispod jedne KM, ne može da da ništa kvalitetno", upozoravaju domaći stočari.

Veterinari ističu da je najvažnije da domaće krave budu osjemenjene kvalitetnim sjemenom, odnosno da u budućnosti dobijamo telad i goveda sa sve boljim karakteristikama.


Tagovi

Bikovi Sjeme Krave Genetski materijal Uvoz

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi