• Zakon

Utvrđen Prijedlog izmjena Zakona o stočarstvu - lakše do novih radnih mjesta ali i EU fondova?

Brojne procedure vezane za proizvodnju genetskog materijala na ovaj način su pojednostavljene, kao i one koje se odnose na organizaciju konkretne proizvodnje.

Foto: Depositphotos/huggy1
  • 117
  • 6
  • 0

U toku današnjeg dana Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stočarstvu. Cilj ovog dokumenta je što preciznije definisati razvoj domaće stočarske proizvodnje, kroz primjenu savremenih tehnologija ali i organskog načina držanja stoke, stoji u zvaničnom saopštenju Vlade RS. 

Konkretno su definisane odredbe koje se odnose na organizaciju proizvodnje visoko kvalitetnih priplodnih životinja, pri čemu su veća ovlaštenja data organizacijama uzgoja, a u svrhu poboljšane primjene domaće genetike u stočarskoj proizvodnji. Na taj način će se povećati i osnovni animalni proizvodi, poput mesa, mlijeka ili jaja. 

Tačnim navođenjem ovlaštenja uzgojnih organizacija, intenziviran je prostor "za djelovanje realnog sektora", a samim tim moguće je i njegovo aktivnije učestovanje u primjeni poljoprivrednih politika u našem stočarskom uzgoju. Ovo je veoma značajan alat za otvaranje novih radnih mjesta u pomenutom sektoru, ali i privlačenje fondova Evropske unije. 

Brojne procedure vezane za proizvodnju genetskog materijala ovim su pojednostavljene, kao i one koje se odnose na organizaciju konkretne proizvodnje, ali i uvoza genetskog materijala. 

Domaći kapaciteti još uvijek nisu dovoljni ?

Vlada RS utvrdila je i Nacrt o izmjeni Zakona o sjemenu poljoprivrednih biljaka, a razlozi za donošenje nalaze se u okviru potrebe potpunijeg uređenja oblasti ispitivanja sorti, pri čemu se treba imati u vidu činjenicu da se u praksi još uvijek nisu stekli potrebni uslovi za njihovo ispitivanje sa kapacitetima sa kojima raspolažemo. 

Sorte koje su registrovane u državama EU ili zemljama u okruženju sa kojima se graniči Bosna i Hercegovina, a imaju slične agroekološke uslove, mogu se priznati i bez ispitivanja na oglednom polju ili u laboratoriji. Dovoljan je zahtjev, koji podnosi vlasnik sorte ili njegov ovlašteni zastupnik, navodi se u ovoj instituciji.

Izmjene Zakona o stočarstvu - uključite se u javnu raspravu

Podsjetimo, na početku prošle godine i Federalno ministarstvo poljoprivrede je pripremilo Nacrt o izmjenama i dopunama Zakona o stočarstvu, uz uključenost nadležnih institucija. 

Nakon završetka postupka učešća javnosti, navedeni dokument Zakona o stočarstvu bio je dorađen i upućen na daljnju, zakonom propisanu proceduru.


Tagovi

Zakon o stočarstvu Stočarska proizvodnja Stočarski proizvodi Ispitivanje sorti Genetski materijal Uzgojne organizacije Agroekološki uslovi


Autorica

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nakon sto sam cijelo jutro provela cupajuci mlade sadnice maline i oshetin se ponosno jer sam zavrsila. ebook mi izbaci fotografije iz 2018. I opet se razocaram :(
Kakva je situacija kod vas?