Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Optimalni uslovi
  • 15.12.2024. 07:30

Uticaj niskih temperatura na govedarsku proizvodnju: Koje su optimalne?

Ukoliko im nije dostupna kvalitetna hrana i obrok nije dobro izbalansiran, grla počinju da gube na težini. Ekonomski isplativa proizvodnja mlijeka je moguća samo u optimalnim uslovima

Uticaj niskih temperatura na govedarsku proizvodnju: Koje su optimalne?
Foto: Shutterstock/SGr
  • 138
  • 38
  • 0

Ovo je period godine kada stočari posebno vode računa o temperaturnim uslovima u svojim objektima, kao i o uticaju niskih temperatura na govedarsku proizvodnju. Na šta treba obratiti pažnju u zimskim mjesecima, otkriva savjetodavac za stočarstvo Dejan Obradović

Goveda su toplokrvne životinje, a to znači da im je temperatura tijela konstantna i zahvaljujući mehanizmima termoregulacije održava se na 38 oC.

"U odnosu na druge vrste životinja, goveda su prilično otporna na uticaje spoljašnjih faktora kao što su hladan vazduh, vjetar, visoka vlažnost, a koji nekad dovode i do smrtnih ishoda. Ta otpornost proizilazi od debele kože, masnih naslaga i pokrivaču od dlake", objašnjava ovaj stručnjak iz PSSS Loznica, dodajući da omotač od dlake do polovine zime sve više raste tako da goveda postaju sve otpornija.

"Ukoliko je dlačni pokrivač zaprljan ili vlažan znatno se smanjuje termoizolaciona sposobnost."

Koja je optimalna temperatura u štalama?

Ekonomski isplativa proizvodnja mlijeka je moguća samo u optimalnim uslovima, a termički neutralna zona za goveda je od 10 do 20 oC.

"Optimalna temperatura za mliječna goveda je od 10 do 15 oC dok zona komfora iznosi 5 do 21 oC. Optimalna relativna vlažnost vazduha je od 50 do 75 posto. Štale moraju biti prostrane, visokih plafona, otvorenih zidova", napominje ovaj savjetodavac.

Tokom zime temperatura u štalama treba da bude nekoliko stepeni viša u odnosu na spoljnju temperaturu (Foto: Julijana Kuzmić) 

Tokom zime, temperatura u štalama treba da bude nekoliko stepeni viša u odnosu na vanjsku temperaturu. Štala treba da štiti grla od padavina, vjetra, snijega, promaje, a ne da ih guši ustajalim vazduhom prepunim štetnih gasova.

"Grlima treba omogućiti dovoljno suhe prostirke koja ih štiti od hladnih podova, kao i od bolesti papaka. Niske temperature ispod 0oC ne moraju da utiču znatno na proizvodnju mlijeka. Zimi dolazi do povećanja mliječne masti u mlijeku, kao i suhe materije."

Obratiti pažnju na vime

Kritična temperatura, zavisno od uzrasta, rase i dlačnog pokrivača može biti i do -8oC.

"Kada su niske temperature u pitanju posebnu pažnju treba obratiti na vime i to prije i nakon muže. Prije muže vime treba što prije obrisati kako ne bi uslijed vlage došlo do pucanja i stvaranja malih rana gdje bi se stvorila mogućnost prodiranja mikroorganizama", kaže Obradović, dodajući da poslije muže vime treba tretirati zaštitnim sredstvima.

"Treba voditi računa da u zimskom periodu nakon stavljanja dezinfekcionih sredstava na vime ne ostanu kapi vode koje bi dovele do zamrzavanja i oštećenja tkiva, već čistom krpom treba izbrisati vime."

Prilagoditi ishranu

On napominje da se kravama tokom zime obično povećava apetit, jer je potrebna energija za održavanje stalne tjelesne temperature. Zato je neophodno povećati sadržaj energije u obroku. Unosom veće količine hrane ona brže prolazi kroz digestivni trakt, tako da je svarljivost takve hrane manja.

"Ukoliko se temperature veoma niske praktična preporuka je da se krave hrane u toku noći. Varenjem hrane oslobađa se energija koja pomaže da se grla zagriju, a noću su temperature i najniže. Za svaki stepen niže temperature ispod kritične tačke potrebno je dva posto više energije u suhoj materiji obroka."

Ukoliko im nije dostupna kvalitetna hrana i obrok nije dobro izbalansiran, grla počinju da gube na težini, jer troše rezerve da očuvaju tjelesnu temperaturu. Takve krave imaju problema sa reprodukcijom, tele manje vitalnu telad, nemaju dovoljno kolostruma.

"Hrana koja se daje tokom zime nikako ne smije biti smrznuta, a to se posebno odnosi na silažu i treba izbjegavati da se daju površinski slojevi. Posebna pažnja mora se obratiti na dostupnost i kvalitet vode u zimskom periodu, mora biti čista, higijenski ispravna, pojilice ne smiju da mrznu. Temperatura vode treba da bude od 5 do 18 oC", napominje ovaj stručnjak.

Stiglo "vime na točkovima" u PD Semberija: Teladima mlijeko isporučuje milk taksi

Za kraj, dodaje da su telad posebno osjetljiva kategorija goveda, jer imaju male količine tjelesnih rezervi.

"Termički neutralna zona za telad je od 13 do 20 oC uz relativnu vlažnost vazduha 65 do 80 posto. Telad se lako adaptiraju na niske temperature ukoliko imaju suhu prostirku, zaštitu od vjetra, promaje i padavina i ukoliko je relativna vlažnost vazduha optimalna", zaključuje Obradović.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Temperature u štalama Optimalne temperature za goveda Vlažnost vazduha Čišćenje vimena Dejan Obradović Mliječnost Suha prostirka


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Ljubuški rani", brend koji ima geografsku zaštitu.
Posađeno 350 hektara mladog krumpira, očekuje se 8 tisuća tona prinosa. Satnica povećana na 10KM, bit će i radne snage..🥔🥔🥔