Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 21.12.2022. 15:00
  • Mađarska

Usmrtit će više od 25.000 purana zbog ptičje gripe

Porast smrtnosti, depresija životinja i smanjenje potrošnje vode i hrane bili su simptomi zbog kojih je mađarski stočar posumnjao na virus smrtonosan za ptice

Foto: Depositphotos/mikeshots
  • 56
  • 12
  • 0

Nakon farme gusaka, kada je u novembru usmrćeno njih 1.250, u Mađarskoj je potvrđena prisutnost virusa visokopatogene influence ptica u životinja na farmi pura u Hajdu-biharskoj regiji, a na kojoj je više od 25.000 jedinki.  

Simptomi kao što su porast smrtnosti, depresija životinja i smanjenje potrošnje vode i hrane, u jatu od 25.812 ptica smještenoj u naselju Nádudvar, skrenuli su pažnju stočara na moguću pojavu ptičje gripe. Nakon ispitivanja, laboratorij Nacionalnog ureda za sigurnost hrane (Nébih) potvrdio je prisutnost podtipa virusa H5N1 u jatu.

Nakon toga započelo je usmrćivanje svih životinja, a oko farme je određena zaštitna zona u radijusu od 3 km te zona posmatranja u radijusu od 10 km.

U nekontaminiranim područjima regija Bač-Kiškun i Čongrad-čanadskoj i dalje su na snazi ​​ranije uvedena ograničenja i obvezne pretrage. Osim toga, prije transporta peradi u cijeloj zemlji je obvezno napraviti testiranje. 

Nébihov laboratorij također je otkrio prisutnost virusa u uzorcima izmeta divljih ptica prikupljenih u Debrecenu. Kako pišu na svojim stranicama, rezultati opravdavaju odluku da su držanje jata u zatvorenom prostoru i striktno pridržavanje propisa o prevenciji epidemije izuzetno važni, jer samo oni mogu smanjiti rizik da perad dođe u kontakt sa zaraženim divljim pticama.


Tagovi

Ptičja gripa Farma purana Mađarska Simtpomi Usmrćeni purani Bolest peradi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.