Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 16.01.2019. 18:00

Usmrćeno gotovo milion svinja zbog afričke svinjske kuge

Tajvanski predsjednik Tsai Ing-wen pozvao je prošlog mjeseca Peking da "ne skriva" informacije o bolesti, nakon što je pronađena uginula svinja na plaži na tajvanskom otoku Kinmen.

Foto: Bigstockphoto/grigorenko
  • 343
  • 22
  • 0

Kina je usmrtila 916.000 svinja nakon stotog izbijanja afričke svinjske kuge u zemlji, priopćilo je u utorak ministarstvo poljoprivrede, jer se bolest i dalje širi na nove regije i veće farme.

Bolest je stigla u 24 provincije i regije od prvog izbijanja u augustu, uzdrmavši trgovinu koja je u najvećem svjetskom tržištu svinjetine i svinjskih proizvoda. Kina je u 2017. usmrtila gotovo 700 milijuna svinja, piše Reuters.

Afrička svinjska kuga ne šteti ljudima, ali je smrtonosna za svinje i nema cjepiva ili lijeka.

Pronašli uginulu svinju na plaži

Tajvanski predsjednik Tsai Ing-wen pozvao je prošlog mjeseca Peking da "ne skriva" informacije o bolesti, nakon što je pronađena uginula svinja na plaži na tajvanskom otoku Kinmen, koji je oko 10 km od kineskog obalnog grada Xiamena. Kasnije je otkriveno da je svinja bila zaražena virusom afričke svinjske kuge.

"Kina je uvijek slijedila principe 'pravovremenog, otvorenog i transparentnog' kada je izvještavala o slučajevima," izjavio je Guang Defu, glasnogovornik ministarstva, u izjavi na svojoj internetskoj stranici.

Uz svinje koje su uništene na zaraženim farmama, mnoge druge su usmrtili poljoprivrednici koji žele izaći iz industrije zbog utjecaja koju bolest ima na cijene i trgovinu, rekla je Pan Chenjun, viši analitičar u Rabobanku.

Ove godine mogli bi imati 20% manje svinja?

Likvidacija od strane malih poljoprivrednika, sporo obnavljanje i širenje zaraze na veće farme moglo bi smanjiti broj svinja u Kini za oko 20% u 2019., izjavila je Pan Chenjun.

Učinak izbijanja svinjske kuge odražava se i na tržište stočne hrane. Budućnost kineske sojine sačme pala je za gotovo tri posto u ponedjeljak, nakon što je u subotu objavljeno novo izbijanje na velikom uzgajalištu.

BiH farmeri zaradili skoro 3 miliona KM od genetski nemodificirane soje


Tagovi

Kina Svinje Afrička svinjska kuga Sojina sačma


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.