Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urea 20%
  • 16.03.2018. 07:00

Urea 20% u ishrani goveda - izvor dušika za podmirenje potreba u bjelančevinama

Urea se razlaže u buragu preživača pod utjecajem fermenata bakterija, na amonijak i ugljičnu kiselinu. Oslobođeni amonijak iz Uree 20% bakterije buraga koriste kao izvorni materijal za sintezu svježih proteina.

Foto: Pixabay / Hans
  • 2.949
  • 161
  • 0

Urea 20% (karbamid) se u ishrani preživača koristi kao dopunska smjesa. Pogodan je izvor dušika, koji životinje mogu putem mikroflore, indirektno, koristiti kao izvor proteina. Na taj način mogu da se zamijeniti bjelančevine. Prisustvo dušikovih spojeva u hrani stimulira razvoj mikroorganizama u sistemu za probavljanje hrane kod preživača.

"Kao lako rastvorljiva amidna tvar, urea se razlaže u buragu preživača pod utjecajem fermenata bakterija, na amonijak i ugljičnu kiselinu. Oslobođeni amonijak iz Uree 20% bakterije buraga koriste kao izvorni materijal za sintezu svježih proteina. Poslije propadanja ovih bakterija u aparatu za probavljanje preživača, bakterije bivaju probavljene i na taj način se iskorištavaju od strane domaćina", objašnjava dipl. ing. stočarstva Bilal Tajić.

Urea u ishrani mliječnih krava

Urea 20% predstavlja siguran i ekonomičan izvor dušika za podmirenje potreba u bjelančevinama. Ona se može koristiti i u ishrani mliječnih krava. Istraživanja su pokazala da je mliječna krava sposobna, ukoliko konzumira više od 200 grama uree dnevno (oko 90 g čistog dušika), godišnje proizvesti 200 kg sirovih proteina, navodi dipl. ing. Dušan Kovačević:

"Preporučena količina uree u smjesi koncentrata je 1% a 0,5% u kukuruznoj silaži (5 kg/t). Ako se silaži doda 0,5% uree treba smanjiti količinu zrnaste hrane. Dodavanje 5 kg uree po toni kukuruzne silaže povećaće sadržaj proteina od 8% na 11%-12% na bazi suhe tvari. U prosjeku, grlu se daje 180-230 grama uree dnevno. Pošto nije ukusna, trebalo bi je temeljito izmješati sa koncentratom, silažom ili melasom. Ne posipati je po drugim hranjivima zbog gorčine! Tokom perioda privikavanja grla, potrebno je 7-10 dana postepeno povećavati količinu uree. U ranoj laktaciji treba grlu ograničiti količinu uree".

Tajić dodaje da se u kompletne smjese za mliječne krave urea dodaje u količini od 10% do 15%.


Tagovi

Urea 20% Bjelančevine Preživači Mliječne krave Bilal Tajić Dušan Kovačević


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.