Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suva planina
  • 06.12.2023. 13:30

Uprkos mećavi spasili krdo sa više od 120 krava - jedna pokazala put

Suva planina ima planinski vijenac dužine 45 kilometara i širine 15 kilometara i pronaći krdo krava nije lako ni tokom ljeta, a petnaestak mještana je to uspjelo po olujnoj mećavi, nezapamćenoj dugi niz godina.

Foto: Saša Miljković
  • 265
  • 65
  • 0

Stočari iz suvoplaninskih sela Mali Krčimir i Semče napravili su minule sedmice zaista herojski podvig pošto su uspjeli da na Suvoj planini pronađu i spuste do sela krdo sa više od 120 krava koje se nalazilo na ispaši na pašnjacima na toj planini na jugoistoku Srbije.

Suva planina ima planinski vijenac dužine 45 kilometara i širine 15 kilometara i pronaći krdo krava nije lako ni tokom ljeta, a petnaestak mještana je to uspjelo po olujnoj mećavi, nezapamćenoj dugi niz godina.

Pet dana potrage

Saša Miljković iz sela Semča, jedan od stočara koji su proteklih dana učestvovali u akciji spašavanja stoke, kazao je da su mještani pet dana zaredom izlazili na planinu i prelazili po skoro 40 kilometara svakoga dana da bi u vratili sve svoje krave. Objasnio da su svih proteklih godina krave same silazile do sela ili dolazila nadomak njih kada bi se planinski vrhovi zabijelili, ali ove godine je ogroman snijeg pao tokom samo jedne noći. Smetovi koji su na pojedinim mjestima bili visoki i pet metara, kravama su onemogućili povratak u štale.

Veliki smetovi

"Još prvog dana smo po snažnoj oluji i jakoj mećavi uspjeli da se popnemo na planinu i da nađemo četrdesetak krava na mjestu poznatom kao Crno bučje. Nije bilo šanse da ih natjeramo da pođu sa nama jer se plaše smetova. Život na planini ih je naučio da u smetove mogu da se zaglave i da tako nastradaju", objasnio je Miljković.

Prema njegovim riječima, u potrazi za ispašom, krdo se tokom oluje sve više udaljavalo od Rakoša gdje se nalazi izvor vode i pašnjaka koji su relativno blizu Semču i Malom Krčimiru, a sve više približavalo Tremu, najvišem vrhu Suve planine. Na potezu Trema, na 1.800 metara nadmorske visine olujni vjetar je oduvao snijeg pa je ostala gola trava i zbog toga su tu dospjele.

"Drugog dana od početka nevremena, kada se vrijeme u podnožju planine malo popravilo krenuli smo ponovo po naše krave, ali sasvim sa druge strane planinskog vijenca, iz sela Ćelija, da bi zaobišli smetove na Crnom bučju. Na planini nas je sačekao pravi pakao. Vjetar je toliko duvao da nismo mogli da dišemo, a krenula je i snježna mećava. Našli smo samo desetak krava, ali po takvom vremenu nije bilo šanse da ih spustimo u selo", kazao je Miljković.

Krava vodilja

Dodao je da su se vratili svojim kućama i to nasumice. Od oblaka i snijega nisu vidjeli ni "prst pred okom" već su samo krenuli niz planinu, nadajući se samo da neće naći na neku provaliju. Išli su tik jedan iza drugog, jer je svako odvajanje, makar ono bilo i par metara, značilo da više ne mogu da se pronađu i da moraju sami da nastave put.

"Treći izlazak na planinu je bio uspješan. Ponovo smo izašli iz sela Ćelija, vjetar je ponovo bio orkanske jačine, ali snijeg nije padao tako da smo sa nama kući poveli pedesetak krava koje smo uspjeli da pronađemo. Zapravo, nismo mi njih vodili već nas je jedna od krava provela planinskim vrletima, zaobilazeći dubok snijeg. Samo na dva, tri mjesta smo morali da kopamo smetove da bi prošli. Tako pametnu životinju niko od nas nikada nije vidio."

Krave su znale put nazad

Prema njegovim riječima, na poziv predsjednika opštine Gadžin Han Milisava Filipovića u potragu za preostalim kravama uključila se i Vojska Srbije svojim helikopterom.

"Oni su više puta nadletali Suvu planinu da bi vidjeli na kojim sve mjestima se krave nalaze. Bile su velike šanse da su se neke krave izdvojile i da zbog smetova ne mogu da priđu ostatku krda. Vojska je iz helikoptera izbacila krdu stotinjak bala sela kako bi imale hranu", istakao je Miljković.

Surovi uslovi

On je kazao da su se u naredna dva dana vremenske prilike popravile na planini tako da su uspjeli da tada spuste do sela i preostalu polovinu krda.

"Velika je sreća što niko od nas nije povrijeđen proteklih dana i što ni jedna krava nije stradala. Preživjeli smo na planini zaista surove uslove, ali smo bili istrajni i uspjeli."

Poludivlji konji prekinuli obruč od šiblja na Suvoj planini

Predsjednik opštine je kazao da je angažovanje helikoptera Vojske Srbije u spašavanju krda za svaku pohvalu.

"U srijedu smo im poslali dopis sa molbom da pomognu, a već u četvrtak je helikopter bio na terenu i spustio je krdu veću količinu sijena", izjavio je Filipović.

Na Suvoj planini se tokom ljetnih mjeseci na ispaši nalazi oko 800 krava i oko 200 konja.


Tagovi

Mećava Izgubljene krave Saša Miljković Milisav Filipović Snježni smetovi Ispaša Suva planina


Autorica

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirana ekonomistica, a nesuđena bankarica. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najljepši dio ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izvještavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.