Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Električni digitalni pastir
  • 30.11.2015. 14:00

Upotrebom električnog pastira do smanjenja gubitaka

Mladi inovatori predstavili su Električni digitalni pastir - poboljšanu verziju već postojećeg uređaja, koji znatno olakšava čuvanje domaćih životinja, usjeva, pčelinjaka.

Foto: depositphotos.com
  • 271
  • 40
  • 0

Mladi inovatori iz BiH godinama osvajaju najznačajnija priznanja na festivalima znanja i stvaralaštva. Hodnici elektotehničkih škola ispunjeni plaketama i peharima govore o uspjesima ovih škola u oblasti inovacija.

Dvojica inovatora Muslimović Arnes i Salihović Asmir, inače zaposleni u kablovskoj televiziji, znanje koje primjenjuju stekli su u Elektrotehničkoj školi u Bihaću, koja potiče mlade ljude na kreativne ideje koje se u stvarnosti mogu realizirati.

Nadogradili postojeću verziju električnog pastira

Arnes i Asmir došli su na ideju da naprave aparat koji se zove Električni digitalni pastir. Oni su ustvari nadogradili i poboljšali djelovanje već postojećeg izuma. Radi se u uređaju koji, kako mu samo ime govori, sprječava napade na domaće životinje te na taj način umanjuje štete i gubitke. Može se koristiti i za kontrolu životinja, ali i zaštitu poljoprivrednih površina. "Upotreba je široka - čuvanje domaćih životinja, čuvanje usjeva od divljači, pčelinjih društava od medvjeda", objašnjava Arnes.

Do osam puta manji od postojećih uređaja

elekltrični pastir
Poboljšana verzija električnog pastira

Prednost njihove inovacije je u tome što su smanjili dimenzije samog uređaja koje su 10x5 cm. "Radi na principu elektro statičkog generatora naelektrisanja pa je zbog toga malih dimenzija, do 8 puta manji od već postojećih, te se lako može prenositi", govori nam Arnes i dodaje da "posjeduje digitalni pokazivač stanja akumulatora, automatski je te prilikom dodira životinje pušta elektricitet bez vremena čekanja pulsa."

Priključuje se na akumulator od 12 volti, isti koji koriste automobili. S obzirom da radi na principu generisanja statičkog naelektrisanja, produžuje mu se trajanje rada i do 6 mjeseci od jednog do drugog punjenja akomulatora. Troškovi ugradnje su jednaki kao i kod konvencionalnih uređaja kao i efekti na životinju. Električni šok koji nastaje u trenutku dodira je neugodan jer životinju odvraća od daljnjeg kontakta te se radi i o humanom rješenju.

Životinje treba naučiti na ogradu

Poljoprivrednici koji su već isprobali ovakav vid zaštite savjetuju da domaće životinje koje se prvi put susreću sa električnom ogradom treba naučiti na nju na način da se svaku životinju dovede do ograde i dopustiti joj se da osjeti električni udar. Na ovaj način će se izbjeći da životinja prilikom prvog iskustva skoči, potrči i time slomi ogradu ili se ozlijedi.

Ovo je prva inovacija koju su njih dvojica zajedničkim snagama napravili, ali kako nam kažu oni na tome ne staju te su već u procesu testiranja tri nova uređaja. "Radi se o digitalnom rezervnom napajanju za pumpu centralnog grijanja, minijaturni veterinarski detektor željeza i ultrazvučni aparat za odbranu od pasa", rekao nam je Muslimović za kraj našeg razgovora.

Foto: depositphotos.com; CathyLI


Tagovi

Mladi inovatori Muslimović Arnes Salihović Asmir Električni digitalni pastir Domaće životinje Poljoprivrednici Akumulator Električni šok


Autor

Darmin Hadžić

Više [+]

Darmin je diplomirani pravnik, ali je svoju karijeru posvetio medijima. Nagrađivani je novinar i aktivista.