Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biosigurnost
  • 05.04.2023. 12:00

Upotreba antibiotika na živinarskim farmama - iskustva iz Senegala

Nova studija o upotrebi antimikrobnih sredstava na živinarskim farmama analizirala je efekte vakcinacije, stavove prema otpornosti na antimikrobne lijekove i prakse biosigurnosti, smrtnost brojlera i produktivnost proizvodnje.

Foto: Depositphotos/chayakorn.lot@gmail.com
  • 85
  • 39
  • 0

Biološka sigurnost (biosigurnost) je strategija upravljanja usmjerena na minimiziranje mogućnosti ulaska patogenih mikroorganizama u farmu ili mrestilište (spoljna biosigurnost) i njihovo širenje u uzgoju (unutrašnja biosigurnost) sa ciljem sprječavanja rizika od ugrožavanja zdravlja životinja ili kvaliteta proizvoda.

Kao sastavni dio upravljanja zdravstvenim stanjem stada, biosigurnost je važan preduslov za proizvodnju kako zdravog priplodnog materijala tako i zdravih i biološki potpunih sirovina i namirnica životinjskog porijekla kao jedan od važnih pokazatelja bolje konkurentnosti i ekonomske isplativosti stočarstva. Ovi pitanje je na našim prostorima posebno razmatrano kod uzgoja živine, odnosno brojlerskoj proizvodnji.

Efekti vakcinacije

Riječ je sistemu proizvodnje, u kojoj uzgajane jedinke skoro pa nemaju nikakav dodir sa spoljnom sredinom. S tim u vezi, donosimo iskustva senegalskih uzgajivača, gdje se u posljednjih nekoliko godina intenzivira živinarska proizvodnja. Nova studija o upotrebi antimikrobnih sredstava na živinarskim farmama u Senegalu analizirala je efekte vakcinacije, stavove prema otpornosti na antimikrobne lijekove i prakse biosigurnosti na upotrebu antimikrobnih sredstava, smrtnost životinja i produktivnost farme.

Jača biosigurnost je povezana sa većom produktivnošću (Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net)

Otpornost mikroorganizama na antibiotike predstavlja rastuću prijetnju globalnom zdravlju ljudi i velikim dijelom je posljedica upotrebe antimikrobnih sredstava u stočarskoj proizvodnji. Otpornost na antibiotike predstavlja sposobnost mikrobnih patogena da prežive u prisustvu antimikrobnih sredstava.

Smanjenje njihove upotrebe u poljoprivredi je, važno, iako ako nije adekvatno planirano i ako nisu stvoreni odgovarajući preduslovi, može ugroziti prihode farmera i lanac snabdijevanja ovom vrstom proizvoda. Razumijevanje pokretača upotrebe antibiotika od strane farmera je od suštinskog značaja za izbor odgovarajućih intervencija koje će održati proizvodnju i ekonomsku sigurnost farmera.

Studija, objavljena u naučnom časopisu Antibiotics (februar 2023.), otkrila je da su farmeri koji su bili svesniji antimikrobne rezistencije odnosno stvaranja otpornosti patogena u živinarskoj proizvodnji na antibiotike manje skloni da ih koriste kod zdravih jedinki.

Veća produktivnost brojlera

Jača biosigurnost na farmi bila je povezana sa manjom upotrebom antibiotika kod zdravih ptica i bila je povezana sa većom produktivnošću brojlera. Vakcinacija i upotreba antimikrobnih sredstava bili su veći na farmama sa većom prevalencijom bolesti živine, a oboje su doveli do veće produktivnosti brojlera.

Nalazi pokazuju da bi poboljšanje biosigurnosti na farmi i podizanje svijesti uzgajivača živine o otpornosti na antimikrobne lijekove moglo da podstakne odgovorniju upotrebu antibiotika.

EFSA podržava uzgoj brojlera i kokoški nesilica bez kaveza

Pored toga, biosigurnost i vakcinacija bi u određenoj mjeri mogli da zamijene upotrebu antibiotika kao sredstva za povećanje produktivnosti i upravljanje bolestima na farmama brojlera.

Biosugurnost kao mjera u upravljanju farmom može zasigurno uticati i na smanjenje troškova na farmi. 


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Biosigurnost Antibiotici Vakcinacija Peradarstvo Živinarstvo Farma Brojleri Zdravlje brojlera


Autor

Miljan Erbez

Više [+]

Stručnjak iz oblasti stočarstva, s dugogodišnjim iskustvom u domaćim i međunarodnim projektima iz poljoprivrednog sektora. Osnovne studije završio na Poljoprivrednom fakultetu u Banjoj Luci, doktorske u Brnu (Češka Republika), postdoktorski u saradnji dva Norveška i Banjalučkim poljoprivrednim fakultetom. Autor više od 30 naučnih radova i šest knjiga iz oblasti proizvodnje mlijeka.