Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj peradi
  • 24.02.2023. 15:00

EFSA podržava uzgoj brojlera i kokoški nesilica bez kaveza

Preporuke su dali na osnovu procjene sistema uzgoja. Održaće i javne online događaje u kojima će predstaviti rezultate.

Foto: Depositphoto/chayakorn.lot@gmail.com
  • 91
  • 19
  • 0

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) preporučila je izbjegavanje prakse sakaćenja, ograničavanja hrane i korištenja kaveza. Cilj je poboljšanje dobrobiti uzgajanih pilića brojlera i kokoški nesilica.

U to su uključeni savjeti o prostoru, naseljenosti životinja, osvjetljenju, prašini, buci, otpadu i strukturama kao što su povišene platforme.

Pripreme zakona

Procijenjeni su sistemi uzgoja koji se koriste u Evropskoj uniji za brojlere i nesilice i identifikovane opasnosti kojima su životinje izložene i povezane posljedice po njihovu dobrobit. Urađene su dvije procjene koje pokrivaju proizvodni ciklus od uzgoja pilića do uzgoja brojlera i kokošaka nesilica.

Mišljenje je zatražila Evropska komisija u okviru svoje strategije "Od polja do tanjira" čime daju podršku reviziji zakonodavstva Evropske unije o dobrobiti životinja. Zakonski prijedlog Komisije očekuje se u drugoj polovini 2023. godine.

Bolesti životinja: Komisija uskladila pravila o vakcinaciji

EFSA je objavila naučno mišljenje o dobrobiti uzgojenih svinja i pet mišljenja o dobrobiti uzgajanih životinja tokom transporta. Završava se rad na procjenama koje pokrivaju dobrobit teladi na farmama, muznih goveda, pataka, gusaka i prepelica.

Javno predstavljanje mišljenja

Online javni događaj na kome će biti predstavljeni nalazi mišljenja o brojlerima i nosiljama održaće se 28. marta, a registracija se počinje 28. februara.

Drugi događaj posvećen predstojećim mišljenjima o teladi, mliječnim kravama, patkama, guskama i prepelicama održat će se 23. maja 2023. godine.


Tagovi

EFSA Evropska agencija za sigurnost hrane Dobrobit životinja Zbrana kaveza Brojleri Kokoške nesilice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.