Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 25.02.2023. 15:00

Bolesti životinja: Komisija uskladila pravila o vakcinaciji

Nova odluka se prvenstveno odnosi na borbu protiv ptičje gripe.

Foto: Depositphoto/greenoline
  • 66
  • 12
  • 0

Evropska komisija objavila je nova pravila za usklađivanje vakcinacije životinja protiv najtežih bolesti, a u sklopu napora da se riješi do sad najveća epidemija ptičjeg gripa u EU, izvještava Euractiv.

Ova visoko zarazna virusna bolest se javlja prvenstveno kod peradi i divljih ptica vodarica. Postoje dva soja virusa: visoko i nisko patogeni, poznati kao HPAI i LPAI.

Epidemija koja i dalje prijeti

Evropu je lani pogodio najgori talas ptičjeg gripa do sada. U novom izvještaju Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) izvještava o razmjerama pojave ove bolesti između oktobra 2021. i septembra 2022., u 37 evropskih zemalja. Borba protiv širenja infekcije kulminirala je s 50 miliona ubijenih ptica u pogođenim objektima.

Objavljena pravila omogućavaju usklađivanje upotrebe vakcinacije u nastojanjima da se spriječi ili kontroliše širenje bolesti. U saopštenju Komisije se navodi da će se tako "omogućiti sigurno kretanje životinja i proizvoda iz objekata i zona u kojima je izvršena vakcinacija".

"Epidemije nanose ogromnu štetu ovom poljoprivrednom sektoru i ometaju trgovinu", rekla je Stella Kyriakides, evropski komesar za zdravlje i sigurnost hrane.

Na snazi od 12. marta

AVEC, koji predstavlja evropski sektor mesa peradi, ističe da je pomak ka zajedničkom okviru EU za vakcinaciju dobrodošao jer će biti sve teže kontrolirati HPAI bez vakcinacije. Upozorili su da to nije rješenje koje će pomoći da se zauvijek riješimo ptičjeg gripa. Navode kako se moraju preduzeti i druge mjere, uspostaviti program nadzora koji bi nadgledao djelotvornost strategije vakcinacije. Troškovi će biti visoki i ne mogu pasti samo na proizvođače.

"Industrija zdravlja životinja spremna je dati doprinos kampanjama vakcinacije ako i kada se ukaže potreba, pod uvjetom da vlasti i vlade daju jasne smjernice s vremenskim rokovima koji su kompatibilni s razvojem i proizvodnjom injekcija", izjavila je Roxane Feller, generalni sekretara AnimalhealthEurope.

Nova pravila, koja su u skladu s međunarodnim standardima Svjetske organizacije za zdravlje životinja WOAH, stupaju na snagu 12. marta 2023. godine.


Tagovi

Evropska komisija Vakcinacija životinja Ptičja gripa HPAI LPAI


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete