• Uzgoj kunića
  • 12.01.2020. 13:30

Upitna dobrobit kunića uzgajanih u EU?

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je provela studiju o dobrobiti kunića koji se uzgajaju za proizvodnju mesa.

Foto: Pixabay/Monsterkoi
  • 164
  • 12
  • 0

Studiju o dobrobiti kunića koji se drže za proizvodnju mesa, zatražio je Odbor za poljoprivredu i razvoj te Odbor za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Evropskog parlamenta. 

Stručnjaci su razmotrili brojne posljedice na zdravlje i ponašanje ovih životinja prilikom uzgoja, kao što su ograničeno kretanje, mirovanje, produljena žeđ ili glad, stres, vrućina i kožni poremećaji.

Prikupljati podatke u svim zemljama članicama EU

U izvješću je zaključeno da bi trebalo povećati i strukturno poboljšati konvencionalne načine uzgoja radi poboljšanja životnih uvjeta kunića te je naglašena potreba da se ti podaci prikupljaju u svim zemljama članicama Evropske unije, piše euractiv.

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je također objavila drugo mišljenje o pitanjima dobrobiti koja su povezana s omamljivanjem i klanjem te predložili korektivne mjere.

Kunići su druga najčešće uzgajana vrsta u EU. Većina njihovog uzgoja odvija se u pet država članica: Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Portugalu i Španjolskoj, a poljoprivredne prakse se uvelike razlikuju kako unutar Unije tako i unutar tih zemalja.

Uzgoj kunića postaje unosan posao?

Iako postoje pravila koja propisuju minimalne standarde za zaštitu uzgajanih životinja, uključujući i kuniće, u EU ne postoji zakonodavstvo kojim se štiti njihova dobrobit.

Evropski parlament je 2017. godine usvojio odluku o minimalnim standardima za zaštitu uzgajanih kunića i zatražio od EFSA-e da pruži znanstveno mišljenje koje će pomoći u provedbi te odluke. Potaknula ih je zabrinutost nevladinih organizacija i potrošačkih skupina o bespomoćnosti, stresu, visokoj stopi mortaliteta i oboljevanja tih životinja uzgajanih u Evropi. Također, ističe se i briga zbog električnog omamljivanja koje ih ne dovodi potpuno u nesvijest te uzrokuje patnju, stres i bol.

Kunići na otvorenom su najzadovoljniji

Studija je zaključila da je dobrobit odraslih kunićima najniža u konvencionalnim kavezima, a najveći problem je ograničenje kretanja. Kada je riječ o mladim životinjama koji se odbijaju od sisanja, najugroženiji su u sustavima na otvorenom, a najsigurniji u povišenim prostorima dok je kod uzgoja u vanjskim sustavima toplinski stres najveća posljedica. 

U oba ispitivanja dolazi se do zaključka da su organski sustavi uzgoja dobri jer se u njima kunići drže u grupama s mogućnošću izlaska na pašnjak što povećava socijalnu interakciju i daje im mogućnost  za prirodno ponašanje.

Izvješća su zaključena posebnim preporukama, uključujući i praćenje opasnosti i posljedica posebno u fazi klanja, a kako bi se izbjegle negativne prakse.

Zaustavimo doba kaveza

Ova su mišljenja potaknuta evropskom građanskom inicijativom "Zaustavimo doba kaveza" koja traži od Evropske komisije zabranu kaveza za životinje poput peradi, kunića, ali i svinja i teladi. 

Percepcija javnosti o životinjama na farmama se mijenja i upravo je to dovelo do zahtjeva za većom zaštitom i zakonima koji će jamčiti njihovu dobrobit, kao što je nedavno zabranjeno korištenje kaveza za kokoši u Kaliforniji. 


Tagovi

Kunići Evropska Unija Uzgoj kunića Zabrana kaveza Dobrobit životinja


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Osjećati se tarski :)