Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukradena stoka
  • 01.02.2020. 18:00
  • Velika Britanija

Ukradenu stoku kolju u polju - meso završi na ilegalnom tržištu

U Velikoj Britaniji prošle je godine ukradeno stoke u vrijednosti tri miliona funti. Lopovi stoku kolju odmah u polju, u nehigijenskim uslovima, a meso završava na ilegalnom tržištu.

Foto: Pixabay/afnewsagency
  • 191
  • 17
  • 0

U Velikoj Britaniji kradljivci su prošle godine ukrali stoku u vrijednosti 3 miliona funti (oko 7,3 miliona KM). Neke od životinja su nakon krađe odmah zaklane na polju, a smatra se da je to meso potom završilo na ilegalnom tržištu.

U toj su zemlji zabilježene krađe ovaca velikih razmjera, čak 50 do 100 životinja u jednoj krađi. Obzirom na takve brojke, ovakav se tip krađe smatra organizovanim kriminalom u kojem ispaštaju i stočari i životinje, ali i potrošači.

Taktika kriminalaca

Lopovi su postali vještiji i organizovaniji u posljednjih deset godina, a prijave za krađu stoke od 2017. godine narasle su za 19,4%. Ovakav tip krađe predstavlja jedan od najskupljih zločina u sektoru poljoprivrede, zajedno sa krađama poljoprivrednih vozila i mašina.

Toliko ih je dosad ukradeno da je policija u problemu: našli ovce, ali tko je vlasnik?

"Kradljivci stoke su sve vještiji i organizovaniji, kradu stoku na način da je brzo utovaraju u prikolice i kamione kasno u noć", rekla je za fginsight stručnjak za ruralna pitanja, Rebecca Davison.

Taktika kriminalaca se promijenila u posljednjoj deceniji. U ranijim krađama rijetko je bilo ukradeno više od desetak ovaca, u jednom krugu.

Ilegalna klanja

Davidson ističe da je alarmantan podatak o načinu klanja ukradene stoke jer se time narušavaju standardi o dobrobiti životinja, ali i to što takvo meso završi na ilegalnom tržištu.

Meso koje je izloženo nehigijenskim uslovim ili je od životinja koje su bile medicinski liječene, predstavljaju ozbiljnu prijetnju ljudskom zdravlju. Kako bi se izbjegla kupovina ukradenog mesa potrošače savjetuju da kupuju meso iz sigurnih izvora.


Tagovi

Krađa Ilegalno tržište Velika Britanija Krađa stoke Meso


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.