Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjska kuga
  • 19.12.2019. 15:00

Ukida se vakcinacija protiv svinjske kuge - svinjsko meso se više neće samo uvoziti?

Kancelarija za veterinarstvo BiH u saradnji sa nadležnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH intenzivno radi na pripremi preduslova za prekidanje vakcinacije u BiH.

Foto: Pixabay/beahohl
  • 180
  • 14
  • 0

Potrebno je uraditi određene izmjene pravilnika i podzakonskih akata da bi se i u BiH prestalo sa vakcinacijom protiv klasične kuge svinja. Takvu je odluku donijela Srbija 15. decembra, a u Evropi takva praksa ne postoji u posljednjih 20 godina. Što je još važnije, Evropska unija ne dozvoljava ni izvoz, a ni prevoženje mesa koje su vakcinisane na klasičnu svinjsku kugu. 

Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH, kazao je za Nezavisne da se prestanak vakcinacije protiv klasične svinjske kuge odavno razmatra na regionalnom nivou.

"Kancelarija  za veterinarstvo BiH u saradnji sa nadležnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH intenzivno radi na pripremi preduslova za prekidanje vakcinacije u BiH", istakao je Kalaba.

Mišo Maljčić, predsjednik Uzgajivača svinja RS ističe kako je BiH zajedno sa Srbijom ostala jedino izolovano ostrvo kada je riječ o vakcinaciji. "Bili smo izolovani za bilo kakvu trgovinu što se tiče svinjskog mesa, a samo se uvozilo to meso", naveo je Maljčić.

Ne samo da se meso vakcinisanih svinja ne može izvoziti, stočare takva praksa i košta. "Doza vakcine košta tri KM po  životinji, a obavlja se jednom godišnje", izjavio je Maljčić.

Ukidanje ove prakse dat će šansu domaćim stočarima za izvoz, ali i smanjiti troškove uzgoja. 


Tagovi

Svinjska kuga Vakcinacija Izvoz Mišo Maljčić Ljubomir Kalaba


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]