• Neispravno meso
  • 28.01.2019. 12:30

Uhvaćeni: Noću klali bolesne krave - meso završava na EU tržištu?

Vijest koja stiže iz Poljske šokirala je evropske potrošače. Naime, tajni snimci koje su napravili istraživački novinari televizije Superwizjer, prikazuju kako se iznimno bolesne krave krijumčare u klaonicu u Poljskoj te prodaju s malo ili nimalno veterinarske inspekcije.

Foto: Bigstockphoto/sutiporn
  • 2.830
  • 441
  • 0

Niste se sigurno jednom zapitali kakve je kvalitete meso koje dolazi iz uvoza, a povoljnije je cijenom. Priča o zamrznutom pa odmrznutom mesu, priča o mesu bolesnih životinja, često se pojavljuje u kuloarima potrošača i tek tu i tamo u kakvom medijskom članku. 

No, vijest koja stiže iz Poljske šokirala je evropske potrošače ovih dana. Naime, tajni snimci koje su napravili istraživački novinari televizije Superwizjer, a prenosi britanski Guardian, prikazuju kako se iznimno bolesne krave krijumčare u klaonicu u Poljskoj te prodaju s malo ili nimalno veterinarske inspekcije. Ova je vijest izazvala uzbunu oko standarda kvalitete u jednom od najvećih izvoznika mesa u Evropskoj uniji. 

Bolesne krave kolju noću

Tajni snimci u klaonici u središnjoj poljskoj regiji Mazovia pokazuju krave koje su toliko bolesne da se ne mogu ustati. Iz kamiona ih vuku pomoću vitla, s užetom vezanim oko rogova ili nogu. 

Snimke pokazuju kako se klanje bolesnih krava odvija noću, bez veterinarskih službenika koji bi potvrdili zadovoljavajuću kvalitetu mesa, što je kršenje jednog od temeljnih značajki standarda. Čini se kako radnici u klaonici uklanjaju dokaze sa trupova krava, kao što su rane i tumori, a što ukazuje da su krave bolesne. 

Poljski novinari infiltrirali su se u klaonicu krajem prošle godine. Jedan od njih, Patryk Szczepaniak je u klaonici radio skoro tri tjedna. Za svoju je televiziju rekao da bi zaposlenici, umjesto da meso pošalju na veterinarsku kontrolu, obilježili kao sigurno za ljudsku konzumaciju.

Treba li istaknuti koliko je važno kupovati domaće, provjerene proizvode, od poznatih proizvođača. 

S mesa strugao trule dijelove

"Nadređeni bi mi naredili da obilježim meso kao zdravo i da ga uljepšam. Vjerujte mi, bilo je užasno. Od smrada trulog mesa vam se povraća. Moj zadatak je bio da ga uljepšam tako da bih nožem ostrugao trule dijelove", rekao je Szczepaniak za Guardian. 

Ovaj je infiltrirani novinar je tijekom tri noći izbrojao 28 krava toliko bolesnih da nisu mogle ni stajati. Njih bi klali po noći, kada nije bilo veterinara koji bi došli ujutro, potpisali certifikate, a nisu ni pogledali meso. Jednom kad meso dobije certifikat više ne prolazi provjere.

Poljska prošle godine izvzela 415 miliona kg govedine

Stručnjaci koji su gledali film rekli su da se time otvara mogućnost ozbiljnih zdravstvenih rizika i pozvali poljsku vladu da brzo reagira kako bi obavijestila sve druge evropske države. Chris Elliott, profesor sigurnosti hrane na Sveučilištu Queen's u Belfastu i osnivač Instituta za globalnu sigurnost hrane, koji je nakon skandala s konjskim mesom 2013. vodio neovisnu reviziju sustava prehrane u Velikoj Britaniji, izjavio za Guardian: "Ako uopće postoje dokazi da je dio tog mesa napustio Poljsku, postoji potencijal za evropsko upozorenje o sigurnosti, uz sudjelovanje mnogih regulatornih agencija i potencijalno policijskih snaga iz cijele Evrope."

U 2017. godini, prema najnovijim dostupnim podacima UN-a Comtrade, Poljska je izvezla više od 415 miliona kilograma govedine, vrijedne više od 1,5 milijardi dolara. Podaci za HMRC za tu godinu pokazuju da je Velika Britanija, jedno od najvećih poljskih tržišta za meso, kupila 16 miliona kilograma govedine (svježe, smrznute i iznutrice), vrijedne 64 miliona dolara.

Tijekom noćne smjene, novinari su ušli u kalonicu, a njezin vlasnik te veterinar, suočeni s kamerama, negirali su bilo kakvu zlouporabu. 

Treba napomenuti da ovo nije prva poljska klaonica koja je optuženja za ubijanje i obradu mesa bolesnih krava. U decembru prošle godine je vlasnik klaonice u blizini  Łódźe u središnjoj Poljskoj dobio zatvorsku kaznu za vođenje sličnog posla. Tužitelji također provode istragu u klaonici u istočnoj Poljskoj.

Trgovci sami oglašavaju bolesne krave na internetu

U Poljskoj bolesna krava obično košta pet do šest puta manje od zdrave krave. Prema izračunima, klaonica koja je zaklala 20 zdravih krava na dan, vlasniku bi donijela približnu godišnju dobit od 347.000 zlota (oko 160.000 KM) godišnje, a ako bi klao bolesne krave, zarada bi mu porasla na 1,1 miliona KM! 

Što je najgore, poljski trgovci otvoreno oglašavaju bolesne krave na internetu, koristeći eufemizme kao što su "traumatizirane" i "oštećene" životinje koje su obično previše bolesne da bi izdržale. U samo jedan sat biranja telefonskih brojeva objavljenih na internetu, dva novinara iz Superwizjera razgovarala su s desecima trgovaca koji su bili voljni razgovarati o dogovoru. Na temelju njihove istrage, procijenili su da je bilo približno 300 takvih trgovaca koji djeluju širom Poljske.

Video tajnog snimanja, objavljen 25. januara, na kojem se vidi na koji se način krave dovlače u klaonicu je vrlo uznemirujućeg sadržaja


Tagovi

Neispravno meso Bolesne krave Poljska Upozorenje o sigurnosti Patryk Szczepaniak Poljska govedina


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi