Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak u FMPVŠ
  • 09.03.2022. 16:00

Ugrožena proizvodnja mlijeka u FBiH, zatraženi veći poticaji i viša cijena

Predstavljeni prijedlozi za očuvanje dostignute proizvodnje i prerade mlijeka te iznijete analize trenutnog stanja u sektoru, posebno u svjetlu globalnih poskupljenja na tržištu energenata i repromaterijala

Foto: Maja Celing Celić
  • 627
  • 209
  • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva danas je u Sarajevu organiziralo sastanak s vodećim proizvođačima i predstavnicima prerađivača mlijeka. Na sastanku su razmotrene dosadašnje mjere u ovom sektoru te istaknuto da u posljednje tri godine proizvodnja mlijeka u Federaciji bilježi konstantan rast.

Predstavljeni su prijedlozi za očuvanje dostignute proizvodnje i prerade mlijeka te iznijete analize trenutnog stanja u sektoru, posebno u svjetlu globalnih poskupljenja na tržištu energenata i repromaterijala. Sve to će, kako je saopćeno, poslužiti za kreiranje i izradu mjera podrške u ovoj godini.

Sastanak u Ministarstvu poljoprivrede FBiH (Foto: FMPVŠ)

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Federacije BiH, Admir Kahriman, u izjavi za Agroklub izrazio je zadovoljstvo što poljoprivredni proizvođači imaju priliku iskazati svoje potrebe s ciljem što bolje organizacije planova za 2022. godinu.

"Danas smo informisali predstavnike prerađivača mlijeka kao i resorno ministarstvo da je primarna proizvodnja mlijeka u vrijednost od milijardu KM ugrožena. Od ministarstva tražimo povećanje poticaja, a od mljekara da povećaju otkupnu cijenu mlijeka kako bi postojeća proizvodnja bila održiva i u ovoj godini. I jedni i drugi su iskazali namjeru da se što hitnije iznađu rješenja koja će pomoći primarnim proizvođačima mlijeka”, kazao je Kahriman.

U narednom periodu organizirat će se dodatne konsultacije s poljoprivrednim proizvođačima i udruženjima kako bi se iz prve ruke dobio što veći broj sugestija i sačinio prijedlog programa koji će najbolje doprinijeti održivosti proizvodnji, najavili su iz FMPVŠ.


Tagovi

Stočarstvo Mljekari Proizvodnja mlijeka FMPVŠ Admir Kahriman Poticaji


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.