Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Imanje Mladena Goronjića
  • 08.05.2016. 08:00

U skladu žive vijetnamske svinje, koke i stafordi

Posebno mjesto u njegovu srcu zauzimaju psi, američki stafordski terijeri sa kojima se druži od 1999. Godine 2002. registrirao je odgajivačnicu pod imenom "Djomla's Amstaff"

Foto: Mladen Goronjić/facebook
  • 3.018
  • 148
  • 0

Da koke Mladena Goronjića iz Prijedora nose obojena jaja, doznala je javnost nedavno tokom pravoslavnog Uskrsa. No, uz koke, na Mladenovu je imanju mnoštvo drugih životinja koje mirno dijele zajednički životni prostor.

Uzgojem se bavi 20 godina

Mladen se, naime, više od 20 godina bavi uzgojem raznih vrsta životinja. Veći broj njegovih ljubimaca čine pernate životinje, ukrasne patke, labudovi, paunovi, kokoške, morke, japanske prepelice... Osim peradi tu su ukrasni kunići (lavlja glava, patuljasti rex, trobojni rex i hajkom), a skoro 10 godina uzgaja i vijetnamske svinje, ali i američke staforde.

Uz staforde, Mladen ima i srednje azijske ovčare

"Uz pomoć prijatelja iz inostranstva, nabavljam jaja od rijetkih rasa peradi, jer je jako teško uvoziti žive primjerke. Jedne od njih su koke rase marans i araukana. Marans je francuska rasa koja nosi ime po istoimenoj luci. Kokoške ove rase nose jaja crvene do tamno braon boje. Araukana je porijeklom sa Čilea, a poznata je po nošenju jaja svijetlo zelene boje", kaže nam Mladen.

Ljubav ne poznaje vrstu

Kako pojašnjava, za razliku od maransa, koji je klasičnog oblika tijela, araukana ima specifičan izgled. Nešto je sitnije konstitucije. Zadnji dio joj je zaobljen, tako da repna pera nisu naglašena kao kod većine drugih rasa. Krijesta iznad kljuna je jako mala, grašasta, dok ispod kljuna i po obrazima ima izraženo perje u obliku brade.

Stafordi su mu omiljeni ljubimci

Posebno mjesto u njegovu srcu zauzimaju psi, američki stafordski terijeri sa kojima se druži od 1999. Godine 2002. registrirao je odgajivačnicu pod imenom "Djomla's Amstaff".

"Koliko dozvoljavaju finansije, a i vrijeme, sa njima posjećujem kinološke manifestacije. Moram priznati u posljednje vrijeme nešto slabije nego ranijih godina", dodaje Mladen koji je i predsjednik kinološkog društva "Prijedor" i sportskog društva za uzgoj i zaštitu sitnih životinja "Golub" iz Prijedora.

Imanje mu nije veliko, kaže, oko 2000 kvadratnih metara, ali je prije nekoliko dana kupio još 3000 kvadrata, tako da sada ima priliku proširiti ga. U vođenju domaćinstva te silne skrbi oko mnoštva životinja, pomažu mu supruga Milka i roditelji, onoliko koliko im mogućnosti dozvoljavaju, a tu su i dva mala sina Đorđe (6) i Veljko (3,5) kao moralna podrška.

Ukrasne patke

"Sinovi uistinu uživaju. Često pomislim, kamo sreće da sam ja imao tako nešto kada sam bio u tim godinama", smije se Mladen koji je po struci veterinarski tehničar.

Prodaja pilića i jaja

Naravno, s obzirom na brojan uzgoj odnosno broj podmladaka koji se svaki dan povećava na njegovu impozantnu imanju, moguće je i kupiti jaja i piliće s njegova imanja.

"Prodajem jaja za nasad (2KM) i jednodnevne piliće (5KM). Naravno, količina je ograničena. Odraslih jedinki rijetko imam za prodaju, a inače cijena se kreće oko 50KM", zaključuje zaljubljenik u životinje koje, bez obzira na različitu vrstu, narav i karakter, uživaju i mirno žive jedni s drugima.

Foto: Mladen Goronjić/facebook


Fotoprilog


Tagovi

Mladen Goronjić Prijedor Uzgajivač Perad Kunići Vijetnamske svinje Stafordi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.