• Dodjela junica
  • 21.01.2020. 14:00

U opštini Rudo podijeljeno 15 steonih junica, radovi na mini sirani se privode kraju

Opština Rudo je jedna od opština koja bilježi konstantan rast proizvodnje kvalitetnog mlijeka zahvaljujući odličnoj saradnji sa mljekarom Pađeni iz Bileće, koja otkupljuje mlijeko od kooperanata.

Foto: Pixabay/sbm86
  • 311
  • 49
  • 0

Opština Rudo na svojim je službenim stranicama objavila kako je u sklopu projekta "Od domaćeg mlijeka do sira i kajmaka i zadovoljnog kupca" 15 vlasnika domaćinstava sa prostora opštine Rudo, krajem 2019. godine dobilo je po jednu steonu junicu za svoje domaćinstvo. Korisnici projekta birani su na javnom pozivu koji je Opština sprovela u sklopu projekta. Radi se o rasnim mliječnim grlima koja će značajno doprinijeti poboljšanju genetskog potencijala i kvaliteta muznih grla na prostoru opštine Rudo.

Opština Rudo je jedna od opština koja bilježi konstantan rast proizvodnje kvalitetnog mlijeka zahvaljujući odličnoj saradnji sa mljekarom Pađeni iz Bileće, koja otkupljuje mlijeko od kooperanata. Kroz ovaj projekat cilj je da se uspostavi viša vrijednost proizvoda-mlijeka i u okviru mini sirane u Štrpcima započene prerada istog, stoji na stranicama opštine.

U mini sirani prerađivat će se 300 litara mlijeka dnevno?

Objasnili su da će nabavkom i podjelom 15 steonih junica biti povećan obim primarne proizvodnje mlijeka te obezbjeđena sirovina za pokretanje proizvodnje u mini sirani, bez da se umanji količina mlijeka koja se trenutno proizvodi i prodaje u svježem stanju.

Kako do većeg prinosa mlijeka kod muznih krava?!

Mini sirana biće uspostavljena u saradnji sa PZ "Uvac-Rudo" p.o. i plan je da, za početak, uz angažman tri osobe započne preradu 300 litara mlijeka dnevno, a, kako pišu, Nenad Ljubojević, direktor PZ "Uvac-Rudo" p.o. rekao je da tržište već postoji i da će ovim biti otvorene nove mogućnosti plasmana domaćih proizvoda sa naših prostora. Plan je da Mini sirana zadovolji sve standarde, da obezbjedi kvalitetne i zdravstveno ispravne proizvode i da nakon dobijanja dozvole od ministarstva svoje proizvode plasira na tržište Sarajevske regije.

Radovi se privode kraju, nabavlja se oprema

Projektom će biti povećani prihodi najmanje 15 domaćinstava i zaposlene tri osobe za rad na proizvodnji sira i kajmaka. Radovi na Mini sirani se privode kraju, a u toku su pripreme za nabavku opreme i izradu tehnološkog procesa proizvodnje sira i kajmaka.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 149.000 KM od čega finansiranje iz sredstava Finansijskog mehanizma iznosi oko 99.000 KM a ostala sredstva su obezbjeđena kroz sufinansiranje opštine Rudo, korisnika i PZ "Uvac-Rudo" p.o.

Finansijski mehanizam za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj 2018/2019 realizuje uz podršku Vlade Švajcarske, Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Investiciono-razvojne banke Republike Srpske te Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, objavljeno je na stranici opštine.


Tagovi

Opština Rudo Steone junice Poljoprivreda Razvoj stočarstva Mini sirana


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!