Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj junica
  • 01.09.2019. 17:00

U kom uzrastu trebaju biti junice pri prvom teljenju

U kom će se uzrastu junice koristiti za pripust, određuje se ishranom i njihovom masom. Ako se pare suviše mlade junice, njihov rast će biti ograničen, a ako su suviše male, imat će poteškoće pri porađaju.

Foto: Depositphoto/Laputin
  • 753
  • 43
  • 0

Spolnu zrelost junice tovnih rasa postižu za osam do dvanaest mjeseci života, mada ona može da varira od četvrtog do četrnaestog. Međutim, u kom će se uzrastu one koristiti za pripust, određuje se ishranom i njihovom masom. Ako se pare suviše mlade junice, njihov rast će biti ograničen, a ako su suviše male, imat će poteškoće pri porađaju.

Samo ako su junice dobro razvijene u smislu tjelesnog okvira i mase pri prvom pripustu i normalno kao mlade krave pri prvom teljenju, mogu se dobiti dobri reproduktivni i proizvodni rezultati. To je osnova za njihovo duže korištenje u priplodu i manji remont stada.

Nije preporučljivo da junice budu suviše mlade

Kada se suviše mlade junice ili s manjom telesnom masom koriste za prvi pripust, mogu se očekivati sa porastom mlade krave povećani problemi pri teljenju i gubici teladi, visoko fiziološko opterećenje organizma, slabija sposobnost za koncepciju poslije prvog teljenja i manja mliječnost, nizak prirast i težina zalučene teladi, visok stepen izlučenih grla poslije prvog, a djelimično i nakon drugog teljenja, povećano učešće neproduktivnih grla u stadu i veći troškovi za zamjenu stada, kao i lošiji rezultat.

Kao odgovarajuća telesna masa pri prvom pripustu junica smatra se ona od 60 odsto težine odrasle krave pojedinih tovnih rasa, koja je postignuta sa oko 15 mjeseci uzrasta, što predstavlja teljenje sa dvije godine, kaže Dragan Jakovljević, iz PSSS Jagodine. 

Druge preporuke odnose se na prvo teljenje sa 2,5 godine, što omogućava da junice nastave rasti, kao i da uspješno odhrane tele. U mnogim stadima krava dojilja, postoji samo jedna sezona teljenja. U tom slučaju, junice iz jednogodišnje proizvodnje treba da se odgovarajućim odgojem i ishranom pripreme za teljenje sa dvije godine. Da bi se kod rasta srednjeg do velikog okvira tijela postigla tjelesna masa od 360 do 450 kilograma pri prvom pripustu, neophodni su dnevni prirasti od 850 do 900 grama u uzgoju.

Bolji je manje intenzivan uzgoj junica

Za genotipove malog do srednjeg formata za prvi pripust sa 320 do 380 kilograma, prirasti u toku sisanja trebaju iznositi 750 do 860 grama, a nakon toga 650 do 720 grama. Ako se ne postignu ove vrijednosti, kada je riječ o ishrani, nisu odgovarajući ili se radi o isuviše kasno zreloj rasi. Tada treba težiti jeftinijem i manje intezivnom odgoju junica i maksimalnom korištenju paše.

U tom slučaju treba planirati da se junice tele u uzrastu od 34 do 36 mjeseci. Znači u sistemu sezonskog parenja junice će se u najvećem broju slučajeva teliti sa dvije ili tri godine. Poželjno je da se za osjemenjavanje junica koriste bikovi koji su ispitani na osobinu lakog teljenja. Ako se za pripust koriste netestirani bikovi, za junice treba birati one koje nisu suviše duboki u burovima već nešto izduženiji i manjih širina tijela i ne suviše teški. Junice se pripuštaju nešto ranije, 14 do 21 dan prije početka parenja starijih grla jer je njima potrebno neko vrijeme poslije porađaja da uđu u novi ciklus.

Takva praksa omogućava da u sljedećem pripustu imaju estrusne aktivnosti u isto vrijeme sa drugim grlima u stadu. Za junice se preporučuje nešto kraća sezona parenja, šest sedmica. Kada je riječ o teškom teljenju kod junica, ističe se da su kritične veličine ploda i veličina porađajnog kanala. Menadžment junicama treba osigurati da se od njih bez teškoća pri porađaju dobiva manja, lakša ili proporcionalno razvijena i vitalna telad.


Tagovi

Menadžment junicama Osjemenjavanje junica Zalučena telad Proizvodni rezultati Dragan Jakovljević