Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u Tursku
  • 14.04.2023. 11:00

Turska otvorila tržište za hrvatska goveda

Veliki uspjeh za poljoprivredu susjeda. Isplatili se 11-godišnjii napori za ovaranje novog izvoznog tržišta.

Foto: Fb/Yavuz Selim Kiran, L. Hrenković
  • 100
  • 51
  • 0

Hrvatska je dobila zeleno svjetlo za izvoz živih goveda u Tursku.

Kako navodi Ministarstvo poljoprivrede, rezultat je to pregovora s Ministarstvom poljoprivrede i šumarstva Turske koji su završeni nakon uspješno provedenog nadzora tamošnjih veterinarskih inspektora Uprave za hranu i kontrolu na hrvatskim farmama goveda u martu ove godine. U postupku je, kažu, tehničko usuglašavanje i izrada veterinarskih certifikata koji prate životinje prilikom izvoza.

Napominju i da je Ministarstvo poljoprivrede ulagalo napore za otvaranje ovog tržišta za izvoz goveda više od 11 godina što je uključivalo kontinuiranu komunikaciju stručnih službi, dostavu stručne i tehničke dokumentacije i tri posjeta predstavnika turskog nadležnog tijela.

Podsjećaju pritom da su u decembru 2022. na sastanku hrvatske ministrice poljoprivrede Marije Vučković i ambasadora Republike Turske Nj.E. g. Yavuz Selim Kirana pozvani predstavnici turskog nadležnog tijela na ponovni tehnički sastanak i inspekciju, a radi iznimnog interesa hrvatskih uzgajivača goveda za izvozom, što je u konačnici i rezultiralo velikim uspjehom.

"Otvaranje novih tržišta koja su izvan EU prilika je za povećanje dodane vrijednosti stočarstvu te stabiliziranje i razvoj cjelokupnog sektora u Hrvatskoj", ističu iz Ministarstva zaključujući da se ovim putem zahvaljuju veterinarima, veterinarskim inspektorima Državnog inspektorata, djelatnicima Ministarstva na trudu kao i uzgajivačima goveda koji svojim marljivim radom i poštivanjem pozitivnih propisa doprinose razvoju, jačanju proizvodnje i tamošnjeg domaćeg tržišta poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.


Tagovi

Izvoz goveda Turska Živa goveda Yavuz Selim Kiran Marija Vučkovi Veleposlanik Ministrica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.