Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj muznih krava
  • 30.06.2017. 10:00

Turska ima najviše krava, a Njemačka mlijeka

Statistika je dobar pokazatelj, ali često ne otkriva realnu sliku naročito kada je usporedba brojnosti životinja i proizvodnih količina.

Foto: Bigstock/dolgachov
  • 2.714
  • 162
  • 0

Baš kao što postoji popis stanovništva u svim zemljama, nešto slično postoji i kada je upitanju brojnost domaćih životinja, ali u nešto drugačijem popisnom obliku. U zavisnosti od države do države postoje razni popisni registri ili u većini slučajeva tzv. matično knjigovodstvo. Osim brojnosti, služi i za razvrstavanja po proizvodnim tipovima, vrstama, i karakteristikama domaćih životinja.

Statistika je dobar pokazatelj, ali često ne otkriva realnu sliku naročito kada je usporedba brojnosti životinja i proizvodnih količina. Prema novijim statističkim pokazateljima, koje nudi Eurostat, broj muznih grla za evropske zemlje je dosta zanimljiv pa tako npr. Finska koja ima manji broj muznih krava od Bugarske, ima znatno veću prosječnu i ukupnu godišnju proizvodnju mlijeka.

Najviše muznih grla u Turskoj

Suvereno prvo mjesto po broju muznih grla u proizvodnji, sa najvećim porastom broja muznih grla iz godine u godinu drži Turska. Trenutno se na farmama nalazi preko 5.5 miliona muznih krava što čini 2.2 % od ukupne svjetske proizvodnje mlijeka. Iza Turske slijedi Njemačka sa preko 4.2 miliona grla na farmama. Iako je trenutno pred Njemačkom još veći izazov jer se suočava sa nedostatkom obradivih površina i kvalifikovanom random snagom.

Odmah iza, na trećem mjestu sa preko 3.6 miliona grla na oko 70.000 farmi je Francuska sa naglaskom da se veliki procenat mlijeka koristi za proizvodnju sira. U samom vrhu se nalaze još Poljska (2.1 miliona muznih krava), Italija 2 miliona, Velika Britanija 1,9 miliona, Holandija 1,7 miliona itd. U protekloj godini najveći procentualni porast u odnosu na prethodnu godinu bilježi Irska i Holandija.

Po proizvodnji Njemačka prva

Da brojnost grla ne znači i najveću proizvodnju pokazuju i slijedeći primjeri. Iako Njemačka ima skoro 1.3 miliona manje muznih grla od Turske u proizvodnji mlijeka je dva puta ispred Turske. Sa godišnjom proizvodnjom od oko 32.6 miliona tona mlijeka Njemačka suvereno drži prvo mjesto. Odmah iza je Francuska sa 25.8 miliona tona mlijeka godišnje. I nedvojbeno se ove dvije zemlje ističu ispred svih ostalih u Evropi.

Finska koja ima manji broj muznih krava od Bugarske, ima znatno veću prosječnu i ukupnu godišnju proizvodnju mlijeka.

Dalje slijedi sa 13.3 miliona tona mlijeka godišnje Holandija, dok je uz samo par hiljada manji taj broj i kod Poljske koja je na četvrtom mjestu. Zatim slijedi Italija, Španija, Irska, Rumunija, Danska, Austrija itd. Na ukupnoj rang listi neko mora zauzeti i poslijednje mjesto, a u ovom slučaju prema dostupnim podacima to je Malta sa samo 42.000 litara mlijeka godišnje.

U prosječnoj proizvodnji po kravi dominiraju Izraelci

Za dobru i kvalitetnu proizvodnju mlijeka sa većim proizvodnim količinama od standardnog prosjeka potrebni su dobri uzgojno-selekcijski programi. Očito da su u tome Izraelci neprikosnoveni i ubjedljivo prvi sa 10.3 hiljade litara mlijeka po kravi tokom godine. Zatim slijede skandinavske zemlje Danska 8.3 hiljade i Švedska 8.1 hiljada te Finska sa 7.9 hiljada litara po kravi. U vrhu se nalaze još i Španija, Holandija, Luxemburg, Velika Britanija, Češka, Njemačka, Švicarska i Estonija sa prosjekom između 6.5 i 7.2 hiljade litara mlijeka po kravi tokom laktacije.

BiH daleko od prosjeka

Prirodne blagodati i gotovo 53 % neobradivog, a raspoloživog poljoprivrednog zemljišta i relativno čista prostranstva livada i pašnjaka su ipak nedovoljno iskorišteni i BiH svrstavaju u donji dio ljestvice kada je u pitanju i broj muznih grla i prosječna proizvodnja mlijeka po grlu.

Iako govedarstvo predstavlja najvažniju granu stočarstva u BiH, trenutno je predstavljena sa oko 214.000 grla, od čega su 160.000 plotkinje, odnosno krave i steone junice u FBiH i negdje oko 236.000 grla u RS.

BiH je daleko i od prosječne godišnje proizvodnje mlijeka po grlu, što je u EU prosjek 7327 kg mlijeka, a u BiH više od dva puta manji i iznosi 2315 kg mlijeka po grlu tokom godine.

Foto: Bigstock/dolgachov


Tagovi

Domaće životinje Matično knjigovodstvo Statistika Brojnost Muzna grla Mlijeko Turska Farma Njemačka Francuska Proizvodnja Evropa Uzgojno-selekcijsji program Laktacija


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]