Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Općina Zavidovići
  • 10.12.2017. 11:30

Turska će ulagati u preradu mlijeka, mesa i eksploataciju vode?

Zavidoviće su posjetili privrednici iz Kayserija, najrazvijenije pokrajine u Republici Turskoj. Premijer Fadil Novalić primio je delegaciju Vlade Republike Turske.

Foto: Pixabay/Hoerwin
  • 1.615
  • 334
  • 0

Općinu Zavidovići posjetili privrednici iz Republike Turske koje su predvodi Hilmi Özpaçacı, te Samir Vildić, direktor Bigmev-a BiH, fondacije osnovane s ciljem razvoja ekonomskih, kulturoloških i naučnih odnosa između BiH i Republike Turske.

Inače, Hilmi Özpaçacı dolazi iz Kayseri, najrazvijenije pokrajine u Republici Turskoj.

Pokretanje projekata u oblast poljoprivrede

Razlog njihovog interesovanja za Zavidoviće je mogućnost realizacije, odnosno pokretanja projekata u oblasti poljoprivrede i to: proizvodnja i prerada mlijeka, proizvodnja i prerada mesa (konkretno mogućnost formiranja farmi i otvaranja mljekare) i eksploatacija voda.

Prilikom ove posjete obišli su područje općine, a početkom proljeća naredne godine očekuje se nova posjeta privredne delegacije iz turske pokrajine Kayseri kada bi trebalo doći do konkretnijih dogovora i zaključivanja određenih dokumenata.

Do 2019. milijardu dolara trgovinske razmjene?

Premijer Fadil Novalić primio je sinoć u sjedištu Vlade FBiH, delegaciju Vlade Republike Turske na čelu sa zamjenikom premijera Turske Recepom Akdağom.

U razgovorima je naglašena dosadašnja dobra saradnja BiH i Republike Turske, posebno u oblastima privrede, turizma, trgovine, kulture i obrazovanja. Istaknuto je da dvije prijateljske zemlje imaju jako dobro izbalansiran izvoz i uvoz proizvoda, što je dokaz dobrih trgovinskih odnosa koji su od značaja za ekonomsku saradnju dvije zemlje.

Akdağ je rekao da je trgovinska razmjena, koja je 1996. godine iznosila 160 miliona dolara, sada 600 miliona dolara.

"Cilj je da 2019. godine bude dostignuta cifra od milijardu dolara trgovinske razmjene, što će doprinijeti ekonomskoj saradnji i većim turskim investicijama u BiH", rekao je Akdağ.

Foto: Pixabay/Hoerwin56


Tagovi

Samir Vildić Općina Zavidovići Proizvodnja mlijeka Proizvodnja mesa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.