Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjokolj
  • 13.12.2018. 09:30

Trihineloza: Nije otkriven ni jedan slučaj zaraženošću u tri opštine, osim kod divlje svinje

Domaćini sa područja Višegrada, Ruda i Rogatice, oprezni su i redovno donose meso svinja na pregled, a veterinari posjeduju savrmenu opemu za pregled svinjskog mesa.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 630
  • 47
  • 0

U vrijeme svinjokolja veterinarskim stanica na području opštine Višegrad, Rudo i Rogatica na pregledu svinjskog mesa nije otkriven ni jedan slučaj zaraženošću trihinelom što se dosad nije desilo u posljednjih nekoliko godina.

Direktor Veterinarske stanice u Višegradu Nešo Ilić kaže da su domaćini već naviknuti, shvatajući težinu bolesti trihineloze, da obavezno svinjsko meso donose na pregled.

Pregledano 600 svinja

"U našoj stanici smo pregledali oko 600 domaćih svinja i ni kod jedne nije nije ustanovljeno prisustvo trihineloze, a jednio što smo zaraženost otkrili kod jedne divlje svinje koju su donijeli višegradski lovci", rekao je Ilić.

Poslije nekoliko slučajeva zaraženosti trihinelozom kod divljih svinja, članovi Lovačke orgnizacije Višegrad od prije nekoliko godina su na oprezu pa se i meso ove divljači koja je rasprostranjena u opštinama gornjedrinske regije donosi na kontrolu.

Veterinari posjeduju savremenu opremu

Veterinarska stanica u Višegradu raspolaže sa najsavremenijom opremom za otkrivanje trihineloze u zaraženom mesu.

U stanici je pregledano oko 600 domaćih svinja

"Mi to ovdje radimo i najnovijom metodom vještačke digresije koja je dosad i najsigurnija jer se druga ne koristi. Prije nje bila je metoda kompresije koja je bila manje tačna", pojašnjava Ilić.

Višegradski domaćini, ako u svom svinjcu ne gaje svinju za posjek, meso nabavljaju obično u Bijeljini ili u Srbiji u opštinama Užice i Priboj, koje se, odmah nakon klanja svinja, nosi na pregled u veterinarsku stanicu za što se plaća i dobije odgovarajuća potvrda.

Šta je trihineloza

Trihineloza je bolest koju prenose uglavnom pacovi na pitome ili divlje svinje, a postoji mogućnost prenošenja i na drugu domaću stoku.

Čovjek oboli ako jede zaraženo meso. Kod čovjeka koji je zaražen trihinelozom, bolest u početku pokazuje simptome slične sezonskom gripu.

Kod pacijenata se javlja visoka temparatura, dolazi do otoka na licu i do zamorenosti mišića što je signal da se hitno treba javiti ljekaru.

"Bolest se izliječi, ali se larve učaure i ostaju u ljudskom organizmu. Posljedice ostaju na mišićima a u najgorem slučaju mogu stići i u srce", zaključuje Ilić.


Fotoprilog


Tagovi

Svinjokolj Trihineloza Veterinar Nešo Ilić Višegrad Rudo Rogatica Posjek Zaraženo meso


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.