Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita goveda
  • 17.12.2022. 07:30

Tri su stvari dovoljne za zaštitu goveda na otvorenom

Pasmine goveda koja se uzgajaju na otvorenom dobro podnose nisku temperaturu i padavine. Ali, treba ih zaštititi od vjetra

Foto: Depositphotos/olgavovk22
  • 263
  • 21
  • 0

Znamo da goveda puno lakše trpe niske nego visoke temperature, a pasminama koje su prilagođene za uzgoj na otvorenom ne smeta ni kiša ni snijeg. Dakako, struka kaže da su takva goveda čistija, imaju kvalitetniju, suhu dlaku koja ih bolje štiti od hladnoće u odnosu na onu koja je zaprljana u, često puta, vlažnoj štali

Ono što predstavlja problem je jaki vjetar pri vrlo niskim temepraturama što kod životinja uzrokuje neugodu, a može biti i opasno po njihovo zdravlje. Zato im treba osigurati zaklon od jakog vjetra, što će ih posebno zaštititi kada su mokra. 

Bale, grede i cerada

Bit će im dovoljna živica, šumarak ili kakav greben na krškom pašnjaku. U slučaju da nema prirodne zavjetrine, preporučuje se izraditi priručni vjetrobran, a tu mogu pomoći bale slame, nekoliko greda i cerada. 

Takvu su zaštitu napravili mladi stočari Sebastian i Caro Schmidt iz njemačke savezne države Baden-Württembergischen, u okrugu Sulzdorf, dakle na samom istoku te zemlje. 

Na pašnjak su dovezli desetak bala slame, postavili ih jednu na drugu te na njih drvene grede. Sve su prekrili ceradom, što je osim goveda, zaštitilo i sijeno kojim ih hrane.  

Ne mogu do slame

Na pitanje ne pojedu li životinje slamu, Caro kaže da to ne predstavlja problem jer ih štiti mreža u koju su bale umotane. Ispod videa na Instagramu je napisala kako je ova zaštita lani preživjela zimu bez da ju je stoka pojela.  


Tagovi

Zaštita goveda Goveda na otvorenom Krava tele Goveda i zima Instagram Pašnjački uzgoj Zaštita od vjetra


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]