Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Higijena na farmi
  • 03.06.2018. 08:00

Tretiranje insekata u stočarskim objektima

Tokom proljeća i ljeta su muhe i drugi insekti redovni stanovnici objekata za držanje stoke. Oni mogu biti izuzetno štetni, pa ih je zato potrebeno redovno suzbijati, uz obaveznu asistenciju stručnjaka.

Foto: Flickr / Alper Çuğun
  • 4.136
  • 257
  • 0

Insekti su, tokom proljetnih i ljetnih meseci, redovni stanovnici stočarskih objekata jer im uslovi u takvom okruženju izuzetno pogoduju. Stajnjak, ostaci hrane, vlaga i toplota su odlični uslovi za razvoj insekata, a prije svih muha. Međutim, kako objašnjeva diplomirani inženjer poljoprivrede Dragan Gunjak, bez obzira na to o kakvoj vrsti insekata je riječ, njihovo prisusvo u štalama je veoma štetno

Podići higijenu u štalama na viši nivo

Zato je prema Gunjakovim riječima, neophodno pristupiti potpunom uništavaju ili smanjuju broja insekata na prihvatljiv nivo. On dodaje da, takođe, treba preduzeti sve potrebne mjere, da bi se spriječio njihov ulazak u objekte i onemogućiti razmnožavanje u okolini i u objektu, podizanjem nivoa higijene mjesta koja su podesna za njihov razvoj, prije svega uklanjanjem ostataka hrane.

Insekticide koristiti pod nadzorom stručnjaka za dezinsekciju

Kako tvrdi Gunjak, najbolji način uništavanja insekata je kemijskim tretmanom, ali pri tome treba voditi računa o upotrebi insekticida koji su otrovni za ljude i životinje. Njihovo korištenje mora biti pod nadzorom i uputstvom stručnjaka za dezinsekciju. Sredstva trebaju imati dozvolu za upotrebu u stočarstvu.

Nepravilna upotreba kemijskih sredstava za uništavanje insekata može dovesti do pojave štetnih ostataka u mesu i mlijeku. Gunjak naglašava da prije početka tretmana insekata na sve otvore na stočarskim objektima i prostorijama za mlijeko treba postaviti zaštitne mreže da bi se spriječio ulazak insekata u te objekte.


Tagovi

Stočarstvo Farma Insekti Zaštita Higijena


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.