Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja hormona
  • 10.06.2022. 18:00

Traži se ukidanje "farmi krvi" koje izvlače hormon iz gravidnih kobila

Dobiveni hormon se koristi u Velikoj Britaniji i Evropi za povećanje reprodukcije kod svinja, krava i drugih uzgajanih životinja

Foto: Depositphoto/anjajuli
  • 319
  • 71
  • 0

Islandska praksa uzimanja krvi od kobila za stvaranje hormonskih proizvoda koji povećavaju reprodukciju kod uzgojenih životinja izazvala je zabrinutost u Evropskoj uniji, prenosi Guardian.

Na ovom ostrvu je 80.000 konja, a više od 5.000 na 119 farmi se koristi za proizvodnju PMSG-a, široko dostupnog u Velikoj Britaniji i Evropi.

Da li će zabraniti proizvodnju?

Veliki je pritisak da se zabrani proizvodnja hormona ekstrahovanog iz gravidnih (bređih) kobila. Ovakva praksa je okarakterisana kao okrutna. Dobiveni hormon se koristi u Velikoj Britaniji i Evropi za povećanje reprodukcije kod svinja, krava i drugih uzgajanih životinja.

Prije nego što se pretvori u prah i otpremi širom svijeta, gonadotropin serum se ekstrahuje iz gravidne kobile tokom ljetnih mjeseci. Postoje posebna mjesta na kojima se to radi, a nazvana su "krvavim farmama".

Aktivisti za dobrobit životinja na Islandu koji su ih posjetili s ekipom Guardiana, ukazuju na svu agoniju kroz koju prolaze jadne životinje - slomljene boksove i ograde prekrivene tragovima ugriza. Tajni snimci koje su aktivisti uspjeli snimiti pokazuju uznemirene kobile koji se ritaju, grizu i bore u skučenom prostoru prije nego što im uguraju kanilu u jugularnu venu.

Evropska Komisija je saopštila da je zabrinuta zbog tretmana kobila, a Evropski parlament poziva na zabranu uvoza hormona. Sve više je glasova da se ovakva proizvodnja zabrani. Međunarodna koalicija od 17 nevladinih organizacija je krajem marta protiv Islanda podnijela tužbu Nadzornom tijelu Europske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA), koje prati poštivanje pravila Evropskog ekonomskog prostora (EEA) na Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj. Island se optužuje da je prekršio zakon EEA o zaštiti životinja koje se koriste u naučne svrhe. Navodi da bi tamošnje vlasti trebale zabraniti prikupljanje krvi.

Traže se bolji uslovi za konje (Foto: Depositphotos/accept001)

Islanđani nisu znali šta se dešava

Podrška zabrani je sve glasnija. Sve je više Islanđana koji se protive ovom proizvodnom procesu. Opoziciona stranka je predala u parlament nacrt zakona kojim se poziva na zabranu. Islandsko odjeljenje za ribarstvo i poljoprivredu je osnovalo radnu grupu koja ovog ljeta treba predstaviti rezultate istrage i nalaza. Stručnjaci su zabrinuti zbog velike količine krvi koja se uzima. Naime, kompanija Isteka saopštila je da svake sedmice uzima pet litara krvi od kobila tokom osam uzastopnih sedmica. To je četiri puta veća količina od navedene u međunarodnim smjernicama. Stručnjaci kritikuju ovu praksu i navode da se radi o zlostavljanu životinja i izuzetnoj okrutnosti.

Zanimljivo je da ove farme posluju već 40 godina, a da sami Islanđani nisu imali pojma šta im se dešava u komšiluku dok nije objavljen tajni snimak.

"Nisam imao pojma da ovo radimo i bio sam šokiran kada sam to vidio", rekao je Bjarnheiður Hallsdóttir, predsjednik Udruženja islandske turističke organizacije. Sličnog mišljenja su i drugi stanovnici i vlasnici konja.

U Njemačkoj je između 2016. i 2019. godine dato krmačama 6,4 miliona pojedinačnih doza PMSG-a. To je ekvivalent oko 32.000 litara krvi.

U Ujedinjenom Kraljevstvu hormon se može legalno nabaviti kod registriranog veterinara, s dostupnim proizvodima uključujući vaginalne spužve za ovce, koje potiču rano janjenje.

EU ne može nametnuti svoje standarde dobrobiti životinja u trećim zemljama i mora poštovati pravila Svjetske trgovinske organizacije. Zbog toga EK nastavlja da se bavi značajem poboljšanja uslova za konje uključene u proizvodnju PMSG-a na multilateralnom nivou u okviru Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

Pored Islanda, ova proizvodnja je razvijena u Argentini i Uragvaju.


Tagovi

Island Krvave farme Hormon reprodukcije Dobrobit životinja Gonadotropin serum


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić