Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje goveda
  • 29.05.2022. 18:00

Tolerancija na toplotni stres: U Italiji uveden indeks za sve bikove

Tolerantne životinje imaju manju sezonsku razliku u proizvodnji mlijeka

Foto: Depositphoto/xtrekx
  • 67
  • 38
  • 0

Goveda, a posebno visoko proizvodna grla, su veoma osjetljiva na povišenu toplotu. Bianconero je objavio rezultate italijanskog istraživanja u kojima je potvrđeno da je genetskom selekcijom moguće povećati toleranciju na toplotni stres. Identifikovano je pet gena odgovornih za ovu osobinu.

Otpornost je nasljedna

Fokus je bio na istraživanje u kojoj mjeri životinje različito reagiraju na visoke temperature na osnovu klimatskih te podataka o uzgoju krava. Cilj je bio da li se mogu otkriti životinje koje su tolerantnije i kod kojih ne dolazi do smanjenja proizvodnje u vrelim danima kao kod prosječnih.

Pronašli su razliku u proizvodnji mlijeka i primijetili nasljednost od 16 posto.

Nasljednost čini 16 posto (Foto: Depositphotos/KarepaStock)

Mliječne krave koje su tolerantnije na vrućinu imaju manju sezonsku razliku u proizvodnji mlijeka. Kod njih se ljeti ona smanji za 2,7 kg, a kod onih koje nisu tolerantne ta količina je veća i iznosi 3,6 kg.

Proizvodnja mlijeka u negativnoj korelaciji

Toplotna tolerancija je pozitivno povezana sa zdravljem i plodnošću krava, dok je korelacija s proizvodnjom mlijeka negativna. Indeks se zasniva isključivo na proizvodnji, a istraživači žele da ga prošire drugim karakteristikama, kao što su broj somatskih ćelija u mlijeku i plodnost.

Visoke temperature negativno utiču na krave - šta možete napraviti?

Indeks toplotne tolerancije za sada je dostupan za sve bikove registrovane u Italiji. Vrijednost iznad 100 ukazuje na pozitivan efekat na ovu osobinu.


Tagovi

Goveda Tolerantnost na vrućinu Mliječne krave Bikovi Indeks toplotne tolerancije Proizvodnja mlijeka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.