U lanacu proizvodnje mlijeka gdje se točno zna ulaz sirovine, lako je pronaći tko je odgovoran kada se otkrije aflatoksin. Tada nadležne institucije i inspekcije stopiraju daljni otkup sa farme. Međutim, tko je kriv što do pojave aflatoksina uopće dolazi?
Afera oko pojave jednog od najopasnijih toksina u prehrambenim namirnicama, naročito u mlijeku potresla je, kako BiH tako i region 2013. godine. Bio je to ogroman ekonomski i moralni udarac proizvođačima mlijeka i mljekarama. U kontrolisanim uzorcima trajnog mlijeka sa polica supermarketa i dućana u BiH, Hrvatskoj i Srbiji količina aflatoksina M1 iznosila je više od dozvoljene granice od 0,05 mikograma po litri mlijeka, što nije bilo po stndardu EU i naravno predstavljalo je opasnost po same potrošače.
Niti Slovenija nije bila pošteđena, jer je Nacionalni slovenski institut za veterinarstvo analizom otkrio aflatoksin u mlijeku na dvije slovenske farme početkom 2014. godine. Kako to poslije i biva, uslijedilo je prebacivanje krivice sa jedne zemlje na drugu. Niko nije želio priznati vlastitu pogrešku i opravdanje se tražilo u konstataciji da je nekvalitetan kukuruz uvezen iz druge zemlje. Priča oko pojave aflatoksina ponovo se akuelizirala, naročito u BiH gdje se kontrolom utvrdilo da na nekoliko farmi u RS-u postoji prisutnost aflatoksina.
Čest uzročnik pojave aflatoksina je nekvalitetan kukuruz na kojem se kao metabolit patogenih gljiva (plijesni) roda Aspergillus razvio ovaj mikotoksin. Uzrok tome često su stresni klimatski uvjeti u kojima je biljka kukuruza rasla, poput suše, temperaturnih oscilacija, mehanička oštećenja od insekata i ptica, a širenju još pogoduju toplo vrijeme i vlaga.
Mikotoksini stočnu hranu mogu kontaminirati dok su biljke na polju, u toku žetve ili tokom skladištenja, prerade ili hranjenja. Za prevenciju od pojave već je kasno kada domaća životinja pojede stočnu hranu od nekvalitetnog kukuruza na kojem se pojavio aflatoksin. Pozornost osim na kukuruz, treba usmjeriti i na ostala stočna krmiva, poput uljanih sačmi i pogača, pivskog tropa, stočnog brašna itd. Put aflatoksina od klipa kukuruza do čaše mlijeka objašnjavamo u nastavku.
Proizvodnja mlijeka ima svoje etape i ukoliko se ne poduzmu ispravno početne agrotehničke mjere proizvodnje i skladištenja stočne hrane, a kasnije ne sprovedu potrebne analize i kontrole pri otkupu mlijeka u mljekare, vrlo je vjerovatno da će se u konačnici samom tetrapaku ili nekom drugom pakovanju pronaći nedozvoljene količine aflatoksina.
Jednostavno predočeno to izgleda ovako: farmer proizvede kukuruz na svom imanju koji zbog određenih klimatskih uvjeta i nepravilnih agrotehničkih mjera ima plijesni na klipu ili kupi kukuruz na kome su se razvile plijesni zbog loših transportnih ili skladištenih uslova te isti daje kravama kao stočnu hranu koje te plijesni unose u organizam. Dalje, izmuženo mlijeko u kojem se nalazi mikotoksin unešen preko stočne hrane, farmer kao kooperant prodaje mljekarama odakle, ukoliko se neredovno sprovode analize kontrole i sve potrebne tehnološke radnje, aflatoksin može dalje da završi transportom mlijeka ili mliječnih prerađevina na policama supermarketa ili dućana. I tada je već kasno za bilo kakvu prevenciju.
Ako se uzme u obzir lanac proizvodnje mlijeka gdje svatko obavlja svoj dio posla i gdje je točno određen ulaz sirovine, lako je pronaći onoga tko je odgovoran kada se otkrije aflatoksin. Tada nadležne institucije i inspekcije stopiraju daljni otkup sa farme i zakonskim mjerama vrše daljnje radnje. Međutim postavlja se pitanje tko je kriv što do pojave aflatoksina uopće dolazi!? Jer očito da je zakazao odmah na početku. Farmer kod koga se aflatoksin pojavio na polju, tokom transporta ili tokom skladištenja hrane snosi dio krivice, a kasnije i mljekare sa kontrolama pri otkupu mlijeka ili transportu na tržište. Stoga bi svi oni koji se nalaze u ovom proizvodnom lancu mlijeka u cilju zaštite kvalitete mlijeka, zarade i naravno zaštite kupaca, trebali raditi odmah na samom početku mjere prevencije od nastanka aflatoksina, a ta se borba vodi na poljima i imanjima. Ove je godine stabljika kukuruza doživjela stres od suše i svakako bi trebalo biti na oprezu po pitanju kvalitete takvog zrna jer poljoprivrednici su se već žalili na kvalitetu ovogodišnjeg roda.
Posebnu pažnju treba posvetiti pravilno sprovedenoj agrotehnci na samom polju i oranicama, a neke od uputa su slijedeće:
U cijeloj ovoj priči u samom centru zaštite od aflatoksina je svakako krajnji potrošač koji kupuje mlijeko sa polica supermarketa ili tržnica. Kupcima je važno da imaju informaciju sa kojih farmi dolazi mlijeko u kojem su nađeni aflatoksini, o kojem se otkupljivaču radi kako ne bi sumnjali u sve brendove na policama.
Foto: depositphotos.com; jovanjaric
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autor